Kikinđanin Miroslav Petrović uspešan u uzgoju orijaša

Uzgoj kunića više je od hobija. Zahteva potpunu predanost i posvećenost. Kako tvrdi naš sugrađanin Miroslav Petrović, koji se više od tri decenije bavi uzgojem rase sivi orijaš, u pitanju je zahvalan hobi. Kunići su veoma interesantni zbog svoje veličine, jer mogu da dostignu i do 10 kilograma. Pripreme za izložbe, koje se organizuju tokom zimskim meseci, traju dugo, a put od mladunčeta do šampionskog kunića veoma je dug.

Zbog visokih temperatura ove godine uginulo je čak devet kunića od posledica toplotnog udara. Pokušali su da ih rashlade na različite načine, a najbolje se pokazalo kada su im na uši preko sunđera kapali hladnu vodu. Oni se ne znoje i imaju slabu termoregulaciju, pa se i teško vidi koliko im smeta vrućina. Kada nisu u divljini, zaštićeni su onoliko koliko im ljudi paze.

A pažnja koju dobijaju u porodici Petrović je neizmerna. Posvećenost ovom hobiju donela je i brojna priznanja i nagrade:

-Mi smo u Kikindi organizovani u Udruženje kunićara. Ima nas nekoliko prijatelja tu. Nosimo na izložbe primerke u kolekcijama, po četiri komada. Zimus smo bili na državnoj izložbi, a moj kolega Đomparin sa šarcima je bio najbolji, a ja sa orijašima. Posećujemo izložbe u Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, a i kod nas dođu Slovaci, Bugari, Rumuni i Mađari.

Osvajao je mnoge nagrade, a najdraže mu je zvanje šampiona Srbije za sezonu 2016/2017 godine. Uzgojem kunića bavi se gotovo od malena, od kada datira i ljubav prema ovoj plemenitoj rasi. Onaj ko želi da se bavi uzgojem sivog orijaša treba da zna da u ovoj hobiju nema materijalne dobiti. Izdaci su veliki, ali se na kraju sve isplati, makar u duhovnom pogledu, kaže naš sagovornik.