Kikinđanin Marko Nadlački traži podršku za pohod na Kilimandžaro

Član Planinarskog društva „Kinđa“ Marko Nadlački bavi se alpinizmom od svoje 14 godine.

Bio je najbolji planinar Vojvodine 2014, 2015. i 2016. godine, a sada mu se ukazala velika čast, jer je pozvan da bude deo ekspedicije, koja će krenuti u pohod na Afriku. Za to mu je potrebna finansijska podrška:

-Cena akcije je 3.000 evra. Sredinom februara 2019. godine je pohod na Afriku. Želim da se popnem tamo, jer me privlače te ekstremne stvari. Nadam se da će institucije i pojedinci imati sluha za moju ambiciju.

Pored finansijske podrške, pohod na Kilimandžaro veliki je izazov za svakog planinara i zahteva intenzivnije pripreme:

-Ako ćete da se penjete na vrh od 500 do 1.000 metara, nisu neophodne neke velike pripreme. Ipak, za najviši vrh afričkog kontinenta važno je da se dobro pripremite. Svaki dan treba da trčite, šetate, vozite bicikl. Bitno je da dobro koristite svoje telo i mogućnosti, kako ne bi pravili ostalima na ekspediciji problem. Tu idu pouzdani alpinisti, za koje se zna da će moći ispenjati vrh. Naravno, neočekivane situacije se mogu uvek javiti, ali ne treba razmišljati o tome, već kako će sve biti u redu.

Marko je do sada osvojio preko 200 planinskih vrhova. Popeo se na Alpe i na gotovo sve planine u državama okruženja. Jedno iskustvo ipak je posebno:

Najinteresantnije je bilo u Rumuniji, jer je to bilo moje prvo putovanje 2014. godine. Išli smo oko 30 km. Bilo je uzbudljivo i zbog velike magle. Malo sam se uplašio, jer je čovek poginuo 20ak minuta pre nego što ćemo doći do određene lokaciju. Zato je i bilo malo ekstremno za prvi put.

Osvajanje Kilimandžara bila bi prva stepenica u ostvarivanju velikih ambicija ovog momka:

-Ako bi se popeo na taj vrh, kotirao bih se za najmlađeg juniora u Srbiji i dobio bih od Planinarskog saveza stipendiju. Životna želja mi je da se popnem na Mont Everest i K2.

Marko već u petak odlazi na još jedan interesantan pohod u Tursku, koji je još jedan vid pripreme za željeni odlazak na Kilimandžaro. Svi koji žele da pomognu mladom sugrađaninu da ostvari svoju životnu želju, mogu ga kontaktirati putem telefona 065/26-28-710 i mail-a: nadlackimarko@gmail.com.