Kikinđanin kažnjen sa 100.000 dinara zbog uništavanja staništa velike droplje

Četrdestčetvorogodišnji D.B iz Kikinde odlukom Prekršajnog suda treba da plati kaznu od 100.000 dinara zbog uništavanja staništa u Specijalnom rezervatu prirode “Pašnjaci velike droplje”. Osuđeni je uništio staništa koja se nalaze u Specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“. Lovačko udruženje “Perjanica” iz Mokrin koje upravlja rezervatom prijavilo je Pokrajinskoj inspekciji zaštite životne sredine da je deo ovog prirodnog blaga uzurpirano, saznajemo od Anite Sučić, predsednice Udruženja za zaštitu velike droplje.

-Na 16 hektara pašnjaka, livada i dela močvara odnosno na desetak katastarskih parcela uočili smo da je zemlja istanjirana. Reč je o delu prirodnog staništa, delu zaparloženog i delu obrađivanog staništva. U ovom delu žive mnogobrojne zaštićene i retke vrste biljaka i životinja ptica i insekata. Prijavu su podneli predstavnici Lovačkog udruženja “Perjanica” koji su upravljači specijalnog rezervata – ističe Anita Sučić.

Okrivljeni je priznao da je 30. septembra 2019. godine na području sajanskog atara , na lokalitetu Rondetler, koji se nalazi u granicama ovog zaštićenog područja istanjirao zemljište, a da pre toga nije tražio uslove zaštite prirode za ove aktivnosti od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, za šta je kažnjen sa 50.000 dinara.Takođe, dodatnom kaznom od 50.000 dinara kažnjen je zbog toga što navedene radove nije prijavio pismenim putem upravljaču ovog zaštićenog područja.