Kikinđanin Goran Lazić oborio svetski rekord u uzgoju najduže ludaje

Kikinđanin Goran Lazić oborio svetski rekord u uzgoju najduže ludaje

Proteklog vikenda na takmičenju u slovenačkom mestu Mozirje kod Ljubljane 42-godišnji Goran Lazić postao je novi svetski rekorder.U Sloveniji je održano 9. takmičenje za izbor najteže i najduže ludaje na kom je učestvovalo 18 takmičara iz Slovenije i Austrije, a najveće iznenađenje priredio je takmičar iz Kikinde koji je doneo ludaju dugu četiri metra.

-Učestvovao sam na ovom takmičenju da bi rekord koji sam ostvario bio i potvrđen. Oborio sam svetski rekord koji je i priznat. U kategoriji najdužih plodova ja sam bio jedini stranac – istakao je Goran Lazić.

Lazić napominje da mu je velika čast i što je postao apsolutni rekorder i na 34. „Danima ludaje“. Naime bundeva duga 366 centimetara najduža je od kada postoji kikindska manifestacija.

-Moj prijatelj i saradnik Milan Vučen predstavljao nas je na kikindskoj manifestaciji. Žao mi je što tog dana nisam bio u rodnom gradu, među svoje sugrađane – dodao je Lazić.

Uzgoj džinovskih ludaja nije jednostavan, napominje naš sagovornik. Građevinac koji se iz hobija bavi povratstvom i voćarstvom prvi put ove godine rešio je da gaji tikvu.

-Nije bilo lako. Bilo je puno nedoumica, borio sam se sa bolestima. Najvažnije je istrajati u svemu i uložiti puno truda.

Na 34. „Danima ludaje“ osim u najdužem plodu oboren je i aposolutni rekord u najtežoj ludaji. Dušan Jankov iz Čuruga treći put je pobednik u uzgoju „džinovske“ bundeve. Ove godine magistar fitofarmacije postigao je lični, ali i rekord u kikindske najveće manifestacije i proizveo je ludaju tešku 639,5 kilograma.