Kikinđani uspešno položili ispit za viša majstorska aikido zvanja

Iako za većinu nepoznanica, aikido je drevna veština koja se praktikuje i u našem gradu. Članovi Kluba borilačkih veština „Sunce“ iz Kikinde svoje umeće prikazali su pred najvišim autoritetima ovog sporta u našoj državi.

-Ovo je jedinstven događaj, jer je šestoro ljudi polagalo za majstorska zvanja: troje za crni pojas prvi dan, dvoje za drugi dan i moje polaganje za četvrti dan. Čak i u celoj Vojvodini se ovo retko dešava da se na jednom mestu obavi toliko majstorskih polaganja, izjavio je Dragan Grubor iz Kluba borilačkih veština „Sunce“.

Članovi Kluba prikazali su visok nivo pripremljenosti, istakao je predsednik Internacionalne aikido akademije i Srpskog aikido saveza Bratislav Stajić:

-Ja sam oduševljen. Pokazali su pravo majstorstvo. Imali smo veliko polaganje ovde u Klubu, gde su aikidisti polagali za mastorska i učenička zvanja. Za majstorska je polagalo čast šest kadidata.

 

Iako nije polagala, na događaju je aktivno učestovala i sugrađanka Martina Krstonošić. Aikido za nju predstavlja nešto više od veštine, jer je u sam sport uključena cela njena porodica:

-Ja se aikidom bavim oko četiti godine. Prvo su počela deca, onda sam ja krenula za njima, a potom i muž. Porodično se bavimo ovim sportom.

Članove Kluba sada očekuje niz prezentacija po školama, kako bi se što više mladih uključilo u ovaj sport.

-Kada pogledate nećete naći ni jednog čoveka koji je napravio neki eksces, a da se bavi ovim sportom. Ova veština ustvari smiruje čoveka, uči ga da vrednuje svoje kvalitete i kvalitete drugih ljudi, ističe Grubor.

Glavna odlika ovog sporta je to što nije takmičarskog karaktera. Za neke je to mana, ali ne i za one koji se bave aikidom:

-Mi vežbamo i učimo tehnike samoodbrane. Napad ne postoji. On se samo koristi za izučavanje tehnika samoodbrane. Aikido karakteriše to što u najvećoj meri iskorištava silu protivnika koji napada i zato zahteva veliku veštinu i mnogo vežbanja. Ja se ovim bavim 39 godina i još uvek učim, objašnjava Stajić.

Ova veština smatra se i viteškom. Cilj nije napad, nego odbrana preuzimanjem kontrole, a najvažnije je da na kraju niko ne bude povređen.