Kikinđani uredne platiše daljinskog grejanja

Kikinđani su redovne platiše daljinskog grejanja, istakao je gostujući u emisiji “Rezervisano” direktor JP “Toplana” Miroslav Čičulić. Trenutna dugovanja privatnog sektora su 10,1 milion, dok je dug koji imaju korisnici poslovnog prostora 4, 1 milion dinara.

-Utužili smo sve one koji ne plaćaju redovno račune. Tako putem tužbi potražujemo 9,3 miliona od privrednog sektora, a građani koji su utuženi duguju oko 25,7 miliona dinara. Ukupno “Toplana” potražuje, po tužbama, dugovanjima, za ostale usluge, po potraživanjima u stečaju, 55,8 miliona dinara. Naš nesporni dug prema “Srbijagasu” je 23,8 miliona dinara – istakao je Miroslav Čičulić, direktor JP “Toplana”.

Čičulić ističe da očekuje da će “Toplana” svoje obaveze izmiriti na vreme. Ostaje i sporan deo duga od 147,7 miliona dinara za koji postoji tužba “Srbijagasa” i kontratužba “Toplane”.Tužbe za naplatu daljinskog grejanja podnose se kada se iscrpe sve mogućnosti da se dug za grejanje naplati. Trenutno ih ima oko 400.

-U principu, dva neplaćena računa su alarm za opomenu. Za tri neplaćena računa korisnici dobijaju opomenu pred utuženje. Do tog momenta uvek postoji mogućnost plaćanja na rate i reprograma. Građani koji ne poštuju reprogram koji su potpisali sa “Toplanom” dovode sebe u opasnost da se protiv njih pokrene tužba – dodaje Čičulić.

Potraživanja po tužbama naplaćuju se u proseku za dva do tri meseca.

-Imamo 30, 35 tužbi koje se gomilaju. Reč je o korisnicima koji ne plaćaju daljinsko grejanje i od kojih ne može ni da se naplati dug. Svašta smo pokušavali i u nekoliko navrata bili smo prinuđeni da prodajemo objekat onog kojeg tužimo. Do sada su tuženi uspevali da otplate dug pre same prodaje, ali prošle nedelje bili smo prinuđeni i prodali smo jedan stan. Reč je o stanu u kojem niko ne živi, vlasnici ne vode računa o imovini, a dugovi se gomilaju i za grejanje, struju, vodu – napominje naš sagovornik.

Ove godine bilo je 33 zahteva za isključenje sa vrelovodne mreže od kojih su samo dva korisnika koji žive u kućama ispunili uslove da budu isključeni sa daljinskog grejanja. Za stanove koji se nalaze u zgradama niko nije ispunio uslove za isključenje. Sa druge strane priključeno je četrdesetak novih potrošača.