Kikinđani poštuju običaje za Ivandan

Pravoslavni vernici 7.jula obeležavaju Ivandan, praznik posvećen rođenju svetog Jovana Krstitelja .

Običaj da se veče uoči i na sam Ivandan bere lekovito bilje, potiče od davnina. Od ivanjskog cveća i danas se pletu venci, koji se stavljaju na kuće i tu ostaju cele godine. Stoga ne čudi što su se na pijaci najviše kupovali venci i buketi od ivanjskog cveća. Cena je bila od 50 dinara za buket do 500 dinara za venčić.

-Običaj je da se venci nose na groblje, kao i da se kače na kuću. Danas je dobro imati ivanjsko cveće koje je žuto, kao i slamno cveće od kojeg se prave venčići. Oni dugo traju jer venčić na kući treba da stoji do sledeće godine – istakla je Nevenka Zivlak, prodavačica na pijaci.

Ivandan ili Ivanjdan slavi se 7. jula po novom, a 24. jula po starom kalendaru. Ovaj praznik najviše se vezuje za kult biljaka. Ivanjsko cveće ima sitan žuti cvet i nekada su devojke uoči Ivandana išle da ga beru u novim haljinama, nakon čega bi plele venac koji je okrugao i predstavlja večnost jer nema ni početak ni kraj.

-Najviše se prodaju buketi. Ivandan je lep praznik i Kikinđani ga poštuju. Bukete pravim od suvog cveća, prvo se kupi za kuću, a potom i za groblje – rekla je Nevenka Đukin, koja je takođe na pijaci prodavala bukete od slamnog cveća.

Običaj je i da devojke, kroz venac, gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono.Ranije je bilo često ime Ivan ili Ivana, a mahom su ga dobijala deca koja se rode na ovaj dan, ali sada spadaju u ređa imena koja se daju bebama. U kalendaru Srpske pravoslavne crkve ovaj praznik je obeležen crvenim slovom.