Kikinđani najčešće koriste lukovinu za farbanje uskršnjih jaja

Na kikindskoj Zelenoj pijaci danas je svakako bilo najviše kupaca ispred tezgi, na kojima je u ponudi bila mala radionica za farbanje jaja. Razmena recepata, da li i koliko treba sirćeta, u kom minutu kuvanja i da li bi trebalo ili ne staviti i koju granulu kurkume, kako bi žuta bila žuta, bila je sveošta priča, koju su razmenjivale kikindske vredne domaćice. One još malo vrednije, već su skrivale ruke, na kojima su se mogli videti tragovi farbi, kojima su one ofarbale jaja  već u cik zore, kako i valja, kaže stara tradicija. Elem, živopisna slika jednog velikopetkovog barometra, kojoj je pridodato i sunčano vreme, ukazivalo je na to da bi Kikinđani imali i šta da kažu na temu praznične atmosfere.

Lukovinu danas ipak nismo našli, iako su, prema tvrdnji trgovaca poklanjali kesice sa ljuskama svima, koji su želeli da na taj način ofarbaju jaja. U ponudi je bilo, sasvim sigurno uspešna farba, u tečnom stanju, koja je prodavana po ceni od 50 dinara, za farbanje od 10 do 15 komada jaja. Extra tinkture i gelovi su cenjeni od 150 do 200 dinara, obuci jaje 50, koliko su stajale i sličice. Ipak, kikindski maštari, kojih je, čini se sve više, kao da svaka porodica iznjedri jednog člana, danas su nudili razne predmete napravljene od neobičnih materijala, te je po ceni od 250 do 350 bilo moguće kupiti paučinasto jaje, napravljeno od svilenih niti, koje služi kao korpa za prava jaja.

Venac od jaja, koji se kači na vrata prodavan  je po ceni od 300 do 450 dinara.  One koji su navikli svoje najmlađe da se nakon kuckanja farbanim jajima, malo i zaslade, kupovali su čokoladnu varijantu zeka po ceni od 80 do 250 dinara ili komplet zeke i čokoladna jaja po ceni od 150 do 180 dinara. Ipak, kinder jaje, koje skriva štrupfove posebno je bilo traženo i to po ceni od 80 dinara.

Čokoladno 80, a kokošije od 13 do 15 dinara. Danas se posti i tim povodom je trpeza redukovana, kada je mrs u pitanju Kada je cena priloga, u vidu povrća u pitanju, danas je sugrađanima bilo ponuđeno i da po ceni od 250 dinara ponesu kući mlad beli, oguljeni krompir.  Paradajz je bilo moguće kupiti po ceni od 240 dinara, krastavac do 170, paprika 400 dinara, tikvice od 130 do 140 , salata od 25 do 35, dok je za mladi luk traženo od 25 za crni, do 40 za beli luk. Oni, koji žele da ovih dana na trpezi imaju i rena, za to zadovoljstvo daju od 220 do 320 dinara.

Od voćne ponude za danas izdvajamo banane po ceni od 130 dinara, domaće jabuke do 50 dinara kilogram, ili za one koji bi malo i da iznenade čula, aprilske jagode po ceni od 300 dinara, dok je za lešnike i orahe bilo je potrebno izdvojiti od 900 do 1100. I dok traju praznični dani, neki će poželeti želju, stavljajući peticu u njedra, a tu peticu će ubrati sa grane jorgovana, koju je danas bilo moguće kupiti, na Zelenjaku po ceni od 50 dinara.