Kikindi dodeljena “Plaketa časti” Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

U Skupštini grada održana je zvaničana ceremonija dodele Plakete časti koju je Kikinda dobila od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Ovom prilikom srednjoškolci su učestvovali u simulaciji sednice lokalnog parlamenta.Na samom početku predstavnicima grada na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Lukačem i mladim odbornicima putem skajpa obratio se Stefan Šenaha, član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. On je istakao da mu je velika čast što virtuelno prisustvuje sednici i dodao da se „Plaketa časti“ dodeljuje od 1955. godine.

-Evropska posvećenost gradske vlasti i svih Kikinđana doprinela je da vaš grad 2018. godine dobije „Evropsku zastavu časti“, a u kratkom periodu stiglo je i priznanje „Plaketa časti“. Kao multinacionalna sredina Kikinda doprinosi boljem razumevanju među narodima. Uručujem ovu nagradu svim građanima Kikinde – istakao je Stefan Šenaha, član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Priznanje je potvrda demokratskih vrednosti koji Kikinda baštini rekao je gradonačelnik Nikola Lukač.

-Kikinda je jedini grad u našoj zemlji kojem je dodeljeno priznanje „Plaketa časti“. Savet Evrope koji dodeljuje nagradu prepoznao je izuzetne napore koje naš grad ulaže u promociju evropskih vrednosti, multikulturalizma, solidarnosti, internacionalnu saradnju i bratimljenju gradova. „Plaketa čast“ simbolizuje evropski ideal i sve vrednosti koje on predstavlja tako da sa pravom možemo da kažemo da je ovo istorijski dan za naš grad i sve građanerekao je Nikola Lukač.

Kikinda se od svog postojanja, već dva i po veka, kontinuirano razvija i danas je dom svih nas koji živimo u ovom lepom gradu, dodao je Lukač i napomenuo da u našem gradu ne postoje razlike i granice, da se u njemu slave dva Uskrsa i Božića.

Nakon što je završena ceremonija uručenja održana je sednica u kojoj su odbronici bili srednjoškolci iz sve četiri škole . Oni su raspravaljali o 11 tačaka dnevnog reda među kojima su bile odluke o sprovođenju akcije uključivanja građana u budžetski proces i pripreme građanskog budžeta, o nagradama i priznanjima grada Kikinde, o regresiranom i besplatnom prevozu i druge.