Kikindi 72 miliona od Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine

Za nepunih godinu dana Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine dodelila je za projekte 6,3 milijardi dinara. Na konkursima je opredeljeno 3,8, a za kapitalne projekte od posebnog nacionalnog značaja izdvojeno je 2,5 milijarde dinara, istakao je gostojući u emisiji „Rezervisano“ Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja:

-U Kikindi su podržana četiri projekta u iznosu od 72 miliona dinara, ali moram da napomenem da je i Grad Kikinda u svim projekte učestvovao sopstvenim sredstvima. Delom su finansirani izgradnja vrelovoda u ulici Braće Tatić, a sanirana je i vodovodna mreža u tri ulice u Kikindi. Na konkursu za lokalno ekonomski razvoj pomogli smo adaptaciju Industrijske zone u Auto-kući i rekonstrukciju puta Novi Kozarci-Rusko Selo.

Za sanaciju vodovodne mreže u ulicama: Albertova, Kumanovska i Veljka Petrovića Uprava za kapitalna ulganja izdvojila je 15,6 miliona dinara.Radovi su obuhvatili 2,5 kilometara vodovodne mreže odnosno uklanjanje postojećeg i izgradnju novog cevovoda, što je omogućilo kvalitetnije vodosnabdevanje za 216 domaćinstava. U izgradnju 240 metara vrelovoda u ulici Braća Tatić Uprava je izdvojila 15,4 miliona dinara. Sa 21,5 miliona podržan je projekat adaptacije prvog sprata i fasade radionice i prodajnog prostora nekadašnje Auto-kuće, sadašnje fabirke „Zoppas“. Ova, treća faza projekta, omogući će zapošljavanje novih 100 radnika. Rekostrukcija i proširenje puta Novi Kozarci-Rusko Selo u dužini od 1.050 metara podržana je sa 19,9 miliona dinara.

-Pre nekoliko dana imali smo sastanak sa predstavnicima Grada Kikinde kome su prisustvovali gradonačelnik Pavle Markov i pokrajinski poslanik iz vašeg grada Milenko Jovanov. Pohvalio bih čelnike na velikoj ažurnosti i posvećenosti jer smo razgovarali o projektima koji treba da se realizuju u narednoj godini. Pričali smo o konkursu koji će biti raspisan u januaru sledeće godine. Akcenat predstavnika Kikinde stavljen je na rekonstrukciju pijace, izgradnju fabrike vode, zamenu vodovodne mreže, uređenje foajea Narodnog pozorišta, rekonstrukciji putnih pravaca – rekao je Kovačević.

Finansirana su 153 projekta pristigla iz 44 lokalnih samouprava Vojvodine. Jedina opština koja nije dobila sredstva na konkursima jer nije ni konkurisala je opština Ada. Našeg gosta pitali smo i o izgradnji pristupnih puteva od Kikinde do mosta na Tisi kod Ade.

-Reč je o nasleđenom projektu. U njega je uloženo oko 1,2 milijarde dinara i oko 90 odsto sredstava je potrošeno. Deo puta koji nije završen sada ima oštećenja i Uprava je tražila od opština i gradova koji su konkurisali za sredstva da ih saniraju. Lokalne samouprave nisu uspele da se dogovore ko će izdvojiti novac za uklanjanje oštećenja kako bi se projekat nastavio, tako da smo raskinuli ugovor sa nosiocem projekta, tadašnjom „Direkcijom za izgradnju grada“ Kikinde. Da bi se radovi nastavili mora da se uradi projekat izvedenog stanja, kako bi se videlo u kakvom je stanju put, da se uradi novi projekat sa novom građevinskom dozvolom. Tek posle svih pomenutih koraka može da se aplicira za sredstva – istakao je Nedeljko Kovačević.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine finansira projekte iz osam oblasti: saobraćaj, vodoprivreda, lokalni i ekonomski razvoj, zdravstvo, obrazovanje, energetska efikasnost,kultura i sport.