Kikinđani se testirali na HIV i hepatitis c

vlcsnap-2016-11-22-14h11m24s251Zavod za javno zdravlje Kikinda i novosadsko Udruženje „Prevent“, u saradnji sa volonterima kikindskog Crvenog krsta, organizovali su besplatno testiranje na HIV i hepatitis c. Akcija je sprovedena na javnom parkingu u Nemanjinoj ulici, a odazvalo joj se osmoro Kikinđana. Novosadsko Udruženje „Prevent“, koje prevencijom polno prenosivih infekcija, bolesti zavisnosti i radom sa mladima. Oni su danas donirali brze testove, uz pomoć kojih je obavljeno testiranje

Ova akcija doprinosi promociji javnog zdravlja i stavlja akcenat na ranu dijagnostiku. Važnost ranog otkrića infekcije ogleda se u efikasnosti HAART terapije. Zbog toga je neophodno da se što veći broj ljudi testira, kako bi otkrili svoj hiv status i kako bi znali koje korake da preduzimaju u slučaju lošeg rezultata. Ipak, mali broj testiranih osoba govori o činjenici da je ova tema i dalje tabu u našem društvu.

Dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje obavlja se i svakog radnog dana od 8 do 14 časova u Zavodu za javno zdravlje Kikinda. Svi zainteresovani sugrađani tako mogu besplatno proveriti svoj HIV status, istakla je dr Tatjana Karać, načelnica Odeljenja za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Kikinda.

Testiranje je brzo i bezbolno, a rezultati su gotovi nakon 20 minuta. Stručnjaci ističu da je, uz pravovremeno i redovno uzimanje terapije, HIV hronična infekcija sa kojom može dugo da se živi. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.