Kikinda Short 12: Kikinda, OF(F) COURSE

„Kikinda Short“ ove godine održan je „kad mu vreme nije“. Umesto da o Festivalu kratkih priča govorimo tokom letnjih meseci, iz dvorišta Narodne biblioteke „Jovan Popović“, ovog puta autori su svoja dela čitali u rekonstruisanom zdanju ove ustanove. Shodno tome, „Kikinda Short“ održan je pod dvosmislenim sloganom „Kikinda Of(f) course“.

-To je i poruka našoj vernoj publici da, bez obzira što se nije održao u uobičajenom terminu, Festival ipak postoji. Na neki način smo i mimo kursa. Ne održava se tokom leta, ima duplo manje autora, traje duplo kraće, ali smo smatrali da je bitno da se održi kontinuitet, objašnjava organizatorka „Kikinda Shorta“-a Vera Papić.

Organizacija Festivala trajala je veoma kratko, ali ne na ušrtb kvaliteta priča. Pisci koji su se predstavili dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Mlada autorka Jasna Jasna Žmak iz Zagreba predstavila se publici kratkim odlomkom iz zbirke priča „Moja ti“, koja govori o ljubavi između dve devojke.

-Kao neki treći bitan lik u tom odnosu je jezik. Budući da se inače bavim pozorištem i filmom, jezik mi je saputnik u svakodnevnom životu. Taj odnos se provlači kroz razne jezičke igre, naglaske, slova, reči koje postoje i ne postoje i na neki način se tematizuje priroda tog odnosa.

Na Festivalu se prvi put našao i Sarajlija Amer Tikveša. Kikinda mu je oduvek zvučala kao fascinantno mesto, a evo i šta je napisao na Facebook-u kada je dobio poziv da bude deo „Kikinda Short“-a:

-Kao klinac sam strašno voleo geografske atlase. Pročitam Mauricijus i on mi zazvuči kao druga planeta. Tu su se nastanili vanzemaljci, koji su posve slični ljudima, retki ih mogu prepoznati. Ja imam taj dar da u imenu prepoznam njihovu posebnost. Nafuravao sam se tako i u glavi pisao romane. Od gradova u Jugoslaviji, najzanimljivije su mi zvučali Kikinda i Čakovec. Kakav Dubrovnik, kakav Bled, kakav Beograd. Tata, vodi me u Kikindu i Čakovec. Nije nikad. Kikinda je bila mesto dečije radosti, jer je u imenu spajala kiki karamele i mirinda sok. Čakovec je ima miris starine, koji je maštu ispunjavao vitezovima s oklopima, dvorcima, začaranim šumama. Nikad me put ni samog, ni kad su me roditelji prestali voditi, nije vodio u te gradove. Danas dobijem poziv da dođem u Kikindu. Nešto mi bi milo oko srca. U Kikindi odmah ide selfie s kiki karamelama na mirindi.

Ronald Orčik dolazi od početka na kikindski festival kratke priče. Njegova uloga do sada uglavnom je bila da pronađe kvalitetne autore iz Mađarske, a ovoga puta Kikinđanima je predstavio odlomak iz svog prvog romana. On je ujedno i dodao šta za njega predstavlja kratka priča:

-Radnja romana se odvija u jednom vojvođanskom mestu, u danu kada je objavljen rat. Međutim, nema neprijatelja. Ljudi lude zbog te činjenice i postaju malo čudni zbog želje za neprijateljem. Pročitaću dve strane iz tog romana, da bi to bilo kratka priča: kraća od novele i romana, duža od haikua.

Jedini finansijer ovogodišnjeg „Kikinda Short“ je Ministarstvo kulture i informisanja, a organizatori su podršku dobili i od pojedinih lokalnih firmi. Nakon Kikinde, Festival kratke priče seli se u Beograd.