Kikinda primer dobre prakse u realizaciji IPA projekata prekogranične saradnje

U organizaciji Zajedničkog tehničkog sekretarijata IPA programa Rumunija-Srbija održan jubilarni X dan Evropske saradnje . U rumunskom mestu Šišešti, u županiji Mehedinci, partnere iz Srbije predstavljali su Ministarstvo za Evropske integracije Republike Srbije, kao institucija koja je na nacionalnom nivou zadužena za programe prekogranične saradnje i grad Kikinda.

Kikinda je od strane organizatora pozvana da kao primer dobre prakse razmeni svoja dosadašnja iskustva, a Saša Tanackov, član Gradskog veća i Aleksandar Lipovan, predstavnik Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” razgovarali su sa potencijalnim rumunskim partnerima o mogućim budućim projektima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Prema očekivanjima novi poziv za projekte prekogranične saradnje IPA Programa “Romania – Serbia” bi trebalo da bude raspisan početkom sledeće godine, sa nešto izmenjenim prioritetima u odnosu na ciklus od 2014. do 2020. godine, a sa posebnim naglaskom na povećanje upravljanja graničnim kapacitetima, zaštitom životne sredine i upravljanjem rizicima i socijalnom i ekonomskom razvoju.