Kikinda obeležila Dan pobede nad fašizmom

U Srbiji je, kao i širom Evrope, različitim programima obeležen Dan pobede nad fašizmom. Predstavnici Gradskog veća, Ruske ambasade, SUBNOR-a i srodnih organizacija vence položili su vence na Spomenik žrtvama fašizma i podsetili ovaj važan istorijski događaj.
-Tog 9. maja 1945. godine nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju. Iako se ovaj istorijski događaj odigrao dan ranije, zbog vremenske zone u Moskvi, Dan pobede nad fašizmom obeležava se ovog datuma, podseća Marko Milošev, predsednik Komisije za negovanje revolucionarnih tradicija GrO SUBNOR-a.
Ovaj datum slavi se i kao Dan Evrope, naglašava član Gradskog veća Miodrag Bulajić. Obeležavanjem ovog dana promovišu se i istinske ljudske vrednosti, poput razumevanja, tolerancije i antifašizma:
-Ove vrednosti, uz jedan kvalitetan dijalog mogu uvek doneti dobre rezultate.
Pored predstavnika Grada Kikinde, GrO SUBNOR-a i srodnih organizacija, polaganju venaca i obeležavanju ovog datuma u Kikindi prisustvovao je i prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Sergej Laščuk. On je podsetio da je u Rusiji ovaj dan veoma poštovan i da se proslavlja kao praznik:


-Posebno nam je drago što je vaš predsednik pre par dana čestitao Dan pobede na ruskom jeziku. Partizani i sojetski vojnici zajedno su ratovali i to se ne sme nikada zaboraviti. Zbog toga ćemo nastaviti našu saradnju i prijateljstvo.
Svi naši sagovornici ističu da je negovanje antifašističke tradicije važno kako žrtve Drugog svetskog rata ne bi nikad bile zaboravljene. Oni dodaju da je 9. maj datum koji ujedinjuje čitav slobodouman narod koji, kako 1945., tako i danas želi samo da živi u miru.