Kikinda domaćin centralnog događaja Dana evropske baštine

Kikindski Narodni muzej ugostio je predstavnike Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva finansija i centralnih beogradskih i novosadskih institucija kulture u okviru centralnog događaja Dana evrospke baštine.

Manifestaciji je prisustvovala i pomoćnica ministra kulture i informisanja za oblast kulturnog nasleđa Aleksandra Fulgosi, koja je naglasila da je Kikinda je s pravom odabrana da bude domaćin centralnog programa ovog događaja.

Ministarstvo kulture i informisanja dobro je upoznato sa naporima Grada Kikinde u razvoju kulture. Prošle godine na našem konkursu Gradovi u fokusu Kikinda je bila jedan od dobitnika. Kulturno i prirodno nasleđe nam je takođe dobro poznato, kao i ustanova koja o njemu brine. Za nas je izuzetno važno da gradovi poput Kikinde nastave da ulažu u kulturu i podižu nivo kulturne ponude.

Pomoćnica gradonačelnika Stanislava Hrnjak naglasila je da je Kikindi organizacijom ovog događaja počastvovana, te da je Narodni muzej radeći na očuvanju kulturne istorije našeg grada zavredio da bude glavni domaćin manifestacije:

-Zaista imamo šta da ponudimo, naša istorija i kulturna baština veoma su bogate, a nematerijalno kulturno dobro je ono za šta se uvek zalažemo da bude očuvano i da naši naslednici dobiju u amanet.

Direktorica Lidija Milašinović istakla je da je Narodni muzej odabran za domaćina manifestacije, jer zaposleni dobro rade na tome da se očuva kikindsko kulturno i prirodno bogatsvo. Ona su i prikazana u celodnevnom programu.

 

-Nakon posete Muzeju, u kojoj imamo posebne izložbe Nasleđe ravnice dr Milorada Stepanova, Kotrljajući kamen i dečijih radova predškolaca na temu Kikindska sova, obilazimo Gradski trg, na kome se nalaze tri punkta: o sovama, Pavlu Kenđelcu i pinciki i drvoredu u Ulici Generala Drapšina, koji je proglašen za jedan od 50 najlepših na svetu.

Nakon obilaska trga, gosti su posetili i Suvaču, Atelje „Terra“, a potom i Mokrin i Pašnjake velike droplje. Pored Narodnog muzeja, organizaciju ovog događaja pomogle su i ostale lokalne ustanove kulture.

Dani evropske baštine su kulturno-turistički događaj, koji predstavlja deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra prikazuje nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda. Ova manifestacija se koristi za promociju različitosti kulture, običaja i tradicije.