Kikinda dobitnik značajnog priznanja Saveta Evrope

Grad Kikinda dobitnik je prestižne nagrade “Evropska diploma”. Jedno od najvrednijih priznanja u Evropi dodeljuje Parlamentarna Skupština Saveta Evrope za izuzetan rad na promovisanju evropskih vrednosti i saradnji sa evropskim gradovima.

Značajno priznaje koje je pripalo našem gradu dodeljuje se od 1955. godine, a “Evropska diploma” je prvi korak ka dobijanju “Evropske nagrade”, najvrednijeg priznanje koje dodeljuje Savet Evrope. Povodom dobijanja vredne nagrade gradonačelnik Pavle Markov istakao je njen značaj:

-Dobijanje prestižne nagrade Saveta Evrope za Kikindu je priznanje za delovanje na polju međunarodne saradnje i razumevanja evropskih vrednosti. Naš grad je sada uvršten u listu gradova koji su potvrđeno aktivni na razvijanju evropskih procedura i vrednosti, tako da smo na mapi lokalnih samouprava koje će biti prepoznate kao povoljno okruženje za poslovanje, međunarodne projekte i saradnju na svim ostalim nivoima. Kikinda je uvidela sopstveni potencijal kao pogranični grad i brojne su mogućnosti koje možemo da ostvarimo u saradnji sa inostranim partnerima, a dobijanje nagrade veliki je korak napred u tom procesu. Dobijanje “Evropske diplome” jasan je signal svim inostranim partnerima i potencijalnim investitorima da smo sredina u koji treba ulagati i sa kojim treba sarađivati, jer smo prepoznati od Saveta Evrope i otvoreni za sve vrste međunarodnih odnosa.

Kikinda se našla među gradovima iz Nemačke, Grčke, Italije i Poljske koji su dobili ovu nagradu.

-Priznanje je doprinelo da postanemo deo Asocijacije gradova dobitnika koja broji više od 300 članova. Jednom godišnje članovi Asocijacije se okupljaju, jačaju međusobne odnose i veze, razmenjuju iskustva i kreiraju zajedničke projekte iz oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja. To je jedinstvena prilika za direktnu saradnju koju nemaju mnogi veći gradovi ne samo u Srbiji nego i u regionu – istakao je Pavle Markov.

Naš grad za dobijanje nagrade preporučio je intezivan rad u okviru međunarodne saradnje i rad na bratimljenju među evropskim gradovima.

-Želeo bih, pre svega, da čestitam svim građanima Kikinde na dobijanju, za sve nas, važne nagrade. Ovo priznanje je nagrada građanima Kikinde jer je svaki stanovnik svoj deo vrednosti utkao u nju i doveo do toga da budemo prepoznati mnogo šire, u čitavoj Evropi. Sve vrednosti koje poseduju naši stanovnici pokazale su se kao veoma ispravne – rekao je Markov.

Za dobijanje priznanje nema favorizacije gradova u odnosu na veličinu. Isključivo se vodi računa o tome da li su ispunjeni kriterijumi koji podrazumevaju promociju evropskih vrednosti, internacionalnu saradnju, rad na bratimljenju sa drugim gradovima, istoriju bratimljenja, kulturne, edukativne, sportske i druge razmene sa evropskim gradovima. Na ovaj način Kikinda je postala tek drugi grad u Srbiji koji ulazi u proces za dobijanje „Evropske nagrade“, što je od nacionalnog značaja.