Kikinda bila domaćin Vojvođanskih dana opšte medicine

U Kikindi su prvi put održani “Vojvođanski dani opšte medicine” za lekare opšte prakse. Dvodnevni skup okupio je oko 300 lekara koji su prisustvovali najstarijem i najvećem edukativnom skupu u Vojvodini.I ovogodišnji 14. Vojvođanski dani opšte medicine bili su u duhu osnovnog cilja, unapređenja rada lekara opšte medicine i bolje zdravstvene zaštite pacijenata.

-Opšta medicina je temelj zdravstvenog sistema, iako lekari opšte prakse nisu dovoljno priznati u zdravstvenom sistemu. Pored toga što je skup edukativan, trudimo se i da pošaljemo poruku o tome da smo jedinstveni. Svi domovi zdravlja imaju istu viziju, a to je unapređenje zdravlja – istakla je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Organizator susreta lekara je Sekcija opšte medicine Društva lekaraVojvodine-Srpskog lekarskog društva.Primarijus dr Mirjana Mojković, predsednica Sekcije opšte medicine rekla je da je osim stečenog znajnja značaj ovog skupa i razmena iskustva među kolegama:

-Sve više pričamo o integrisanom pristupu pacijentima. Rad i saradnja sa kolegama treba da se pokažu na ovakvim skupovima. Lekari opšte medicine ili, u svetu porodični lekari, moraju da imaju veliko znanje na osnovu kojeg procenjuju zdravstveno stanje stanovništva. Tako da neretko radimo i kao kliničari, epidemiolozi, edukatori .

 

Osim za afirmaciju struke, ovo je bila odlična prilika da se promoviše Kikinda i lokalna samouprava koja prepoznaje značaj medicine i lekara opšte prakse, istakao je dr Milovan Bažić, predsednik Saveta za zdravstvo.

-Ovo je prava prilika za afirmaciju Doma zdravlja lekara opšte prakse iz Kikinde koji imaju dobru medicinsku kliničkui praksu. Ujedno ovo je način da se lekari profesionalno i stručno usavršavaju, kao i da razmene iskustva i upoznaju se u cilju buduće saradnje – dodao je dr Milovan Blažć, predsednik Saveta za zdravstvo.

Ove godine teme su bile glavobolje i bubrežna disfunkcija, a predavači su bili renomirani specijalisti iz ovih oblasti medicine.