Kikinda bila domaćin 23. Fijakerijade

Po 23. put Konjički klub „Banat“ na starom pogonu III kompanije „Toza Marković“ iz Kikinde organizovao je Fijakerijadu. Događaj je okupio veliki broj ljubitelja konja i takmičara koji su u parkuru pokazali svoje znanje u vožnji jednoprega, dvoprega, troprega, četvoroprega i petoprega. Manifestaciju je otvorio član Gradskog veća Miodrag Bulajić:

-Fijakerijada predstavlja krunu godišnjeg rada Konjičkog kluba “Banat”. Na ovaj način promovisana je i 44 godine duga tradicija u konjičkom sportu. Tradicija i kontinuiran rad doprineli su dobrim rezultatima: uspeh na Novosadskom sajmu, Sajmu konjarstva Horsevilu, kao i u takmičenju zaprega. Posebno je interesantno da se konjičkom sportu okreće sve veći broj mladih i dece koji su pokazali šta su naučili i koliko su savladali jahanje, ali i koliko su spretni kao vozači.

Dragan Šorak, predsednik KK “Banat” istakao je da je kikindska Fijakerijada jedna od najvećih u Srbiji:

-Mi smo inicijatori i prvi smo u nekadašnjoj Jugoslaviji koji su organizovali ovakve smotre konja. Ocenjivali smo izgled fijakera, uparenost konja, hod , opremljenost vozača i suvozača, kao i opremu na konjima.

U takmičenju četvoroprega učestvovao je i jedan od najstarijih članova KK “Banat” Kikinđanin Miroslav Alasev svima poznat kao Mile Alas:

-Bio sam među prvim početnicima konjarstva u Kikindi. Počeli smo od kasača, a sada uglavnom imamo lipicanere. Konjima se bavim od zabavišta, i školu sam ostavio zbog konja, ali nije mi žao. Danas imam 70 godina i još uvek volim da se sa njima vozim.

Najveće interesovanje izazvali su 17-godišnji Ištvan Đarmat i 16-godišnja Valentina Barat koji su jahali konje kasače bez sedla. Ovim se bave već 10 godina.

Konjički klub “Banat” osnovan je pedesetih godina prošlog veka, a reosnovan 1973 godine. Na Fijakerijadi je učestvovalo 50 zaprega, a za najbolje su obezbeđeni pehari i nagrade. Učestvovali su takmičari iz: Kikinde i okolnih sela, Zrenjanina, Bečeja, Srpske Crnje, Ade, Livada, Karađorđeva, Ostojićeva. Pokrovitelj “Fijakerijade” je Grad Kikinda.