„Kikinda bez granica“: Deca pokazala šta je tolerancija

„Kolo vodi Vasa“, ali u nešto drugačijem izdanju. Nije retkost da se ispred srpske trobojke zapevaju i zaigraju narodne pesme i igre. Ipak, slika koju smo zabeležili u Centru za prihvat migranata u Kikindi prilično je raritetna. Deca, mahom iz Avganistana, ovim su pokazali koliko im se dopada boravak u našem gradu.

-Veoma mi se sviđa. Ljudi u Srbiji su jako dobri. Dobra su i deca, ne svađaju se i nisu nasilna. Ipak, ne volim da plešem, ali sam hteo za ovu priredbu. Želeo bih da postanem fudbaler.

 

Ni ja ne volim da plešem. Želeo bih da postanem policajac. To mi se jako dopada. Ipak, video sam neke srpske igre i one su mi se svidele, kažu braća Mohamed i Pajman Tadžik, dok njihov mlađi brat Abed voli da pleše.

-Volim da plešem, jer je to dobro i korisno. Kada odeš na neku žurku uvek je lepo znati neke plesne pokrete. Svidele su mi se neke igre i Srbije.

Srpske narodne pesme i igre koju su pripremila deca iz Prihvatnog centra bila su iznenađenje za sve. Pre toga, oni su prisutnima prikazali i svoje nacionalne igre. Mlade dame koje su plesale zovu se Roh0aja i Marjam Arab su rođake. Vole da se obuku u tradicionalnu nošnju i da plešu.

Veoma mi se dopada, jer su svi moji prijatelji ovde veoma dobri. Drago mi je što će koncert moći da vide i moji mama i tata.

-Nisam do sada imala prilike da nastupim na koncertu i veoma sam uzbuđena. Sve ovo mi se veoma dopada i jako sam srećna. Lepo je što ćemo plesati sa decom iz Srbije i što izvodimo igre iz Avganistana i Srbije.

Melisa Alzei bila je veoma radosna što je obukla srpsku narodnu nošnju.

Nisam do sada išla na koncerte i ovo je moj prvi nastup. Jako mi se sviđa nošnja iz Srbije, jer je veoma lepa.

Podjednako uzbuđena su bila deca iz mlađih ansambala Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“. Oni su bili srećni, jer su upoznali deo druge i daleke kulture.

-Super je i baš mi je drago što sam ovde došla. Drago mi je što možemo da im pokažemo naše igra, kao i da vidimo kako oni plešu, ističe Ana Dragin, dok njen drug iz „Gusala“ Nemanja Kaloper dodaje.

 

-Saznao sam dosta o njihovim igrama, koje su jako lepe. Nadam se da se i njima sviđaju naše.

Koncert održan u Prihvatnom centru deo je projekta „Kikinda bez granica“.

-Ovaj projekat je pokrenuo je Centar za druptvene aktivnosti „Rod“ u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Vlade Republike Srbije. Cilj je da se promoviše tolerancija prema migrantima na lokalnom nivou. U projekat su uključeni radnici u Komesarijatu, društvena, kulturna i sportska udruženja u gradu, objašnjava PR CDA „Rod“ Aleksandra Momčilov.

 

Stručni saradnik grupe Olivera Kekić rekla je kakvo je bilo iskustvo raditi sa malim migrantima.

-Radila sam sa njima u zadnjih mesec dana. Kod njih je karakteristično da dečaci ne igraju zajedno sa devojčicama, ali sam uspela da ih spojim u jednom našem kolu na kraju.

Tako su se mališani preko pesme i igre udružili i pokazali šta je to tolerancija.