Kazne zbog pirotehnike i upotrebe petardi

Zakonom o prometu eksplozivnih materija, navodi se u apelu kikindske PU izričito je zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Takođe, izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovlašćena službena lica u Policijske uprave u Kikindi, aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava.

Da petarde, osim što narušavaju javni red i mir, kao i bezbednost građana, mogu ozbiljno ugroziti i zdravlje, naročito najmlađih koji se njima igraju, upozoravaju i lekari, pa tako roditelji treba da budu veoma oprezni ukoliko deci kupuju petarde za praznike, jer te opasne igračke mogu da izazovu opekotine, oštećenja sluha i oka, pa čak i amputiranje dela šake. Iz službe Hitne pomoći takođe apeluju na posledice korišćenja pirotehnike. Kako objašnjava dr Vasilije Prunić, lekar Hitne pomoći, važno je imati meru u svemu, ali kada su pirotehnička sredstva najbolje je potpuno ih izbaciti iz upotrebe, kako bi zaštitili sebe, ali i druge:

-Petarde i pirotehnička sredstva su sve veći problem, iz godine u godinu. Radi se  o sve težim i komplikovanijim sredstvima, koja samim tim i izazivaju kompleksnije povrede. Moj apel je usmeren ka sugrađanima, prevashodno na roditeljima, pošto se prvenstveno odnosi na one mlađe, koji žele da koriste petarde i druga pirotehnička sredstva. Obično nam se jave nakon nemilog događaja, a najčešće su to povrede, opekotine, otvorene povrede šake, kao i povrede oka. Povreda oka je vrlo ozbiljna povreda. Povrede se dešavaju  u periodu kada su novogodišnji praznici u pitanju.

Pored bacanja petardi nove odredbe Zakona o javnom redu i miru predviđaju u novčane kazne od 100.000 do 150.000 dinara ili 30 do 60 dana zatvora i za pucanje u vazduh iz vatrenog oružja. Prema ovom zakonu, osoba koja baci petardu na javnom mestu snosiće posledice ako ga neko od komšija ili prolaznika vidi i prijavi policiji. Čak i za petarde bačene u svom dvorištu, može se odgovarati ukoliko se eksplozija čula i na ulici i uznemirila druge ljude. Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati njihovi roditelji. Iz PU napominju da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, kao i da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta.