Kasni setva šećerne repe

Optimalni rok za setvu šećrne repe teče od 15. marta, međutim poljoprivrednici nisu uspeli da započnu ovaj posao usled niskih temperatura i obilnih kiša u martu.


-Sa prolećnom setvom većine ratarskih kultura se ne kasni. Jedina sprona je setva šećerne repe koja bi već trebala da je u zemlji. Repa nije dominantna kultura na našem terenu. Pod slatkim korenom imamo od dve do tri hiljade hektara, ali videćemo koliko će repe biti ove godine – istakao je Zoran Simić, savetodavac PSS.
Prolećna setva je najvažniji posao u ovo doba godine, a naš saovornik preporučuje ratarima da sačekaju da se zemlja dovoljno prosuši kako bi mogla adekvatno da se pripremi:
-U našem ataru je praksa da se na značajnim površinama najpre poseje kukuruz pre suncokreta. Ove godine očekujem da istovremeno počne setva i kukuruza i suncokreta, ali ne pre nego što vlaga zemljišta ne bude povoljna.


Optimalan rok za setvu kukuruza je između 5. i 30. aprila. Ranija setva može dovesti do toga da je zrnu potrebno više vremena da nikne što stvara veću mogućnost da ga napadnu bolest i štetočine. Sa druge strane prednost ranog sejanja je ta što može doprineti da se kukuruz bolje razvija, sazreva i pre obere.Optimalno vreme za setvu suncokreta je kada se temperatura zemljišta na dubini setvenog sloja ustali na 8 ili 9 stepeni. Ovi uslovi trebalo bi da se ostvare u prvoj dekadi aprila.