Kandidati koje je podržala SNS ubedljivo pobedili na izborima u selima

Izbori za predsednike mesnih zajednica protekli su u demokratskom duhu. Kako je istakao Živa Knežević, predsednik Komisije za pripremu i organizaciju izbora u mesnim zajednicama svih 25 biračkih mesta otvoreno je u sedam, a zatvoreno u 20 sati. Kandidate su imale političke stranke i grupe građana. U osam mesnih zajednica pobedili su kandidati koje je podržala SNS, a u Sajanu kandidat SVM.

U Banatskoj Topoli predsednik ostaje Nedeljko Cimeša, kandidat kog je podržala SNS sa osvojenih 292 glasa, a drugi po broju glasova, 152, je Atila Lenard kog je podržao SVM. I u Banatskom Velikom Selu na čelu mesne zajednice ostaje Gojko Rodsić, takođe kandidat kog je podržala SNS sa 749, dok je Ratko Milaković ispred grupe građana osvojio 326 glasa. I kandidat kog je podržala SNS u Bašaidu Bojan Mikalački osvojio je 765 glasova naspram Zorana Petrovića, kandidata grupe građana sa 582 glasa. Jedini kandidat u Iđošu Miodrag Komanov, podržan od strane SNS osvojio je 476 glasova. Jedino u Mokrinu bilo je tri kandidata tako je Živko Ugrenović kog je podržala vladajaću stranka osvojio 855 glasova, Nenad Čavić ispred grupe građana 586 glasova, dok je kandidat SRS Milan Beloš osvojio 85 glasova. U Nakovu je odlučilo 16 glasova razlike tako je kandidat SNS Milan Majstorović dobio 416, a Slavko Ivetić ispred grupe građana 400 glasova. U Novim Kozarcima Dragoljub Ćosić ispred SNS osvojio je 60, a Dragan Stjepanović 200 glasova, dok je u Ruskom Selu Dušan Marjanović, takođe kandidat SNS dobio 866, a Judit Erdeg ispred SVM 375. U Sajanu je pobedio kandidat SVM Zoltan Tot 485 glasova, a kandidat SNS Milenko Vasiljević osvojio je 141 glas – istakao je Živa Knežević.

U devet sela upisan je 17.801 birač.

-Prosečna izlaznost je 47,92 procenta. Najveću izlaznost 65, 91 odsto bila je u Banatskoj Topoli na biračkom mestu broj 11 u Osnovnoj školi “Bratsvo-jedinstvo”, a najmanja u Mokrinu na biračkom mestu u Domu penzionera 30,42 odsto dodao je Knežević.

Izborni dan protekao je bez kršenja procedura koje se odnose na Zakon o lokalnim izborima

-Na jednom biračkom mestu u Bašaidu bilo je remećenja javnog reda i mira tako da je osoba udaljena odatle. Pozvana je i policija koja je napravila zapisnik o događaju. Nije bilo povrede izbornog prava tako da nije poništeno glasanje na tom biračkom mestu.

Član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice i dugogodišnji predsednik MZ Mokrin Goran Dumitrov istakao je da u narednom periodu predstoji sastanak sa novim predsednicima MZ. On je čestitao svim novim predsednicima i zahvalio se dosadašnjim na saradnji.

Na putanje kada novi predsednici MZ stupaju na dužnost Knežević je rekao:

Novi predsednici mesnih zajednica stupaju na dužnost već sutra.

U odnosu na ranije izbore za predsednike mesnih zajednica ovo je najveća izlaznost do sada.