Kampanja „Euromelanom“ obeležena i u Kikindi

Kampanja „Euromelanom“ sprovodi se od 2009. godine širom Evrope. Svakog prvog ponedeljka u maju, stučnjaci vrše pregled pacijenata u cilju otkrivanja bilo kakvih kožnih oboljenja, ali je akcenat na melanomu, najtežem obliku raka kože.

U Kožnoj ambulanti Opšte bolnice Kikinda, prema rečima dr Siniše Jolića, pregledano je oko 30 pacijenata, koji su preglede zakazali preko umreženog call centra.

Naglašavam da mi ove preglede sporovodimo svakodnevno i da oni koji danas nisu uspeli da dođu, mogu to učiniti svakog dana. Naša zemlja ima nisku stopu otkrivanja melanoma i problem je što se obično otkrije kada se već nalazi u nekoj fazi metastaze, kaže dr Siniša Jolić, specijalista dermatovenerologije.

Prevencija i rana detekcija ove bolesti veoma je važna. Ona prevashodno obuhvata naše najmlađe. Dete do godinu dana starosti ne bi smelo da se izlaže suncu tokom najtoplijeg dela dana, a isto važi i za ostale mališane.

Dr Jolić objasnio je i motiv za novu inicijativu Udruženja dermatologa Srbije da se zakonski zabrani upotreba solarijuma maloletnim licima. Slika o tome kako nam oni doprinose da lakše dobijemo željeni ten pre letovanja je u potpunosti lažna. Solarijum nema nikakve pozitivne efekte po zdravlje ljudi, naprotiv. U potpunosti je štetan.

Kampanja „Euromelanom“ usmerena je na povećanje svesti građana o rizičnim faktorima, koji utiču na našu kožu. Važan je i samopregled, koji bi svako trebalo da obavlja jednom mesečno. Ukoliko se primete bilo kakve promene na koži, treba se javiti lekaru. Rak kože je, kao i većina oboljenja, izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, kaže dr Jolić.