Kamp u muzeju okupio mlade iz Norveške, Francuske, Poljske i Srbije

Kikindski Narodni muzej kao partnerska organizacija učestvuje u projektu “Sećanje nas vodi napred” čiji je nosilac muzej iz Narvika. Omladinski kamp sa temom ratnog nasleđa i interniraca koji će trajati do 12 avgusta, okupio je 27 srednjoškolaca i studenata iz Norveške, Francuske, Poljske i Srbije.
-Ideja za ovaj projekat bila je da podstaknemo mlade u izgradnji mira kao i da podstičemo prijateljstva mladih iz različitih zemalja. Ovaj konkretni projekat saradnje Kikinde i Narvika, kao i učesnika iz Francuske i Poljske proistekao je iz zajedničke istorije tokom Drugog svetskog rata, svi su bili u severnog Norveškoj. Ideja je da učimo više o svojoj istoriji i kako da upotrebimo to istorijsko znanje za izgradnju mira sada i u budućnosti, kaže Norvežanin Joakim Anoj, jedan od organizatora kampa.
20160804_110028
Očekivanja učesnika su sticanje novih saznanja i prijateljstava.
-Veoma smo srećni što smo ovde, da učimo zajedno o istoriji. Očekujem mnogo od kampa. Već sam učestvovala u studentskim razmenama, znam kako je to i znam da će biti odlično.Već mi se sviđaju ljudi ovde, ističe Klaris Oras, dvadesetogodišnja studentkinja iz Francuske.
-Želim da saznam više o zajedničkoj istoriji Srbije i Norveške u Drugom svetskom ratu. Očekujem da saznam više o samim istorijskim događajima, saradnji koja datira od tada, šta se događalo zatvorenicima. Takođe želim i da steknem nove prijatelje, navodi Sandra Juliusen iz Norveške.
Kamp se realizuje u okviru programa Erasmus plus koji se finansira iz fondova Evropske Unije. U planu je da se projekat nastavi idućeg leta jer se 2017. navršava 75 godina od kako su nemački fašisti deportovali više hiljada zatvorenika iz Srbije u logore u Norveškoj.