Kako provesti starost, kad mladost ode?

Završetak srednje škole, odlazak na fakultet, sve u zavisnosti od socijalnog statusa porodice početak su samostalnog života za većunu mladih. Bar bi tako trebalo da bude. Međutim, nedostatak jasne perspektive, loša ekonomska situacija sve više uslovlljavaju mladog čoveka da se opredeli i uhlebljenje pronađe u nekoj drugoj državi, pa čak i na drugom kontinentu. Mogućnosti, zbog kojih se odlučuju za odlazak iz Srbije su razne, a najpopularniji među mladima su prekookeanski i rečni kruzeri i program za studente “work and travel”. Filipu Jungiću, ostalo je još da odbrani master rad na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, smer hemija i analitička hemija, sa desetkom kao prosečnom ocenom. Nedavno je boravio u Americi, gde je putovao i radio šest meseci. Momentalno je u Srbiji, ne radi i do sada je poslao svoj cv na veliki broj adresa, ali je pozvan samo na dva razgovora, što ga motiviše da ipak razmišlja o inostranstvu kao životnoj opciji:

-Ispostavilo se u prethodnih par godina da je zaista tako, da stranci cene znanje, koje smo mi stekli na fakultetima, višim školama, znjanje koje je njima potrebno. Ovde se na svakom oglasu za posao obično nalazi posebna klauzula da je potrebno iskustvo od tri  do pet godina, retko kad se može naići na oglas, u okviru kog se ne traži iskustvu. Gde onda da ga steknem? Tako da, ako bi mi se pružila mogućnost da se zaposlim u inostranstvu, prihvatio bih. Zaista sad sam iskusio to na sebi da zaista lagodnije žive, nemaju taj stres da traže posao. Tako ne radi samo onaj koji neće da radi!

Porodica Stankić takođe se suočava sa odlaskom u inostranstvo kao alternativom. Danilo Stankić, baletski je umetnik. Svestan je da će do mesta u struci teško doći, pa je bio na usavršavanju u Hrvatskoj:

-Tamo sam bio godinu dana, kad sam to završio našao sam posao u animaciji u Dubrovniku, kao glumac. Odlučio sam da ću to ozbiljno da shvatim i možda se i preselim u drugu državu. U mojoj struci, kao pevač, plesač, igrač, glumac ovde za mene nema posla. Tamo planiram da radim, da probam da zaradim da nastavim sa školom. Namera mi je da ostvarim svoj san, Brodvej!

 

Ambicije ovog mladog umetnika se tu ne završavaju. Osim njega, još jedan član porodice Stankić možda će poći put Hrvatske. Da bi se odlučili za odlazak, mladi najčešće traže razumevanje od roditelja, koji opet imaju problem, kako da se izbore sa iskustvom da im deca odlaze u nepoznato. Svesni situacije, najčešće su ipak najveća podrška svojoj deci.

 

Nema preciznih podataka, koliko je ljudi u poslednje vreme spakovalo kofere i otišlo u inostranstvo privremeno ili zauvek, ali je činjenica da svako od nas poznaje bar nekog ili sve više njih koji se odluče za takav put, sa ili bez povratne karte.