Kad život nema fer plej…

 

Karatistkinja, Jovana Krstić, članica karate kluba „Feniks“ aktivna je u ovom sportu već čitavu deceniju. Počela je sa deset godina, zavolela karate i ostala dosledna sve do danas. Ono što je u ranom detinjstvo pokazivalo prve simptome, kako su godine prolazile prešlo je u gotovo potpuni gubitak vida.

Osim vida Jovana se suočava sa još nekim zdravstvenim komplikacijama.

 

Ipak, ne predaje se, želi da bude što više aktivna, te je često u organizaciji „Severni Banat“, kao i na treninzima, svog karate kluba, gde je naišla na podršku i prijateljski kontakt sa ostalim karatistima.

Ja se ovim sportom bavim dugi niz godina. Jako ga volim i puno ulažem u njega i baš sam mu posvećena. Jako mi je važno da idem na treninge. Imam iza sebe 14 medalja. Moj vid se godinama pogoršava i sve je teže snaći se u prostoru. Ustanovljen je u mojoj šestoj godini iako sam rođena već sa oštećenim vidom. Na karate me je nagovorila moja drugarica…

 

O vrednosći i Jovaninoj upornosti, kao i o tome da je svojim zalaganjem došla do skoro crnog pojasa, kao njena velika podrška, svakako najbolje zna trener Tanja Sili, koja sa Jovanom radi punih sedam godina.

 

-Poznajem Jovanu od njene desete godine. Prvo je bila članica karate kluba “Hajken”, nakon čega prelazi u “Feniks” gde je, evo već sedam godina. Redovna je, trenira, radi, nesmetano kao i ostali. Naravno da mi za nju imamo poseban intenzitet treninga. Njoj malo i smeta kada joj kažemo da mora malo da uspori, da radi blaže. Gotovo nikada nije izostala sa treninga, osim kada nije imala mogućnost da dođe do škole. Ona je bila i takmičar, na turnirima, dobijala je i razne medalje, a bila je i učesnik na raznim kampovima. Ona je vlasnik braon pojasa, što znači da ima predmakstorsko zvanje…..

 

Kako je navela Sili, dosta je onih koji traže izgovore, kada su sportska angažovanje u pitanju, zbog čega i oni koji su članovi, neodgovorno pristupaju treninzima.

 

Kod Jovane to nije problem, jedini razlog, zbog kog ona ne može da bude prisutna na svakom treningu je ukoliko joj je onemogućen dolazak. Nešto više o Jovani, kao članici Feniksa i organizacije „Severni Banat“ možete pogledati 25. novembra, u okviru emisije „Moj pas gleda za mene“ koju priprema televizija Rubin.