Kad “Vreteno” mesi vasilicu

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Svetog Vasilija Velikog, ali i mali Božić. Tradicionalno, na današnji dan, u ranim jutarnjim satima mesi se kolač, zvan Vasilica. U Iđošu ovu tradiciju održavaju godinama, a članice Udruženja “Vreteno“ su demonstrirale jedan od načina pripreme slatke vasilice.

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, Srbi praznuju Mali Božić (Vasiljevdan) i Srpsku Novu godinu. Danas je i Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski. Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali Božić počeo da se slavi kao kao Srpska Nova godina.

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mesi se obredni hleb ili vasilica, kao što je to u selu Iđoš, u kom se u gotovo svim domaćinstvima u ranim jutarnjim satima iznosi vruć kolač. Članice udruženja „Vreteno“ poštuju ovu tradiciju, a za sve naše gledaoce demonstrirale su pravi način pravljenja kolača, prema običajima ovoga kraja.

Ovaj kolač, kako objašnjava Smiljanka Gecić,  jedino što zahteva to je malo više vremena, zbog, kako je objasnila naša reduša, potrebe da se testo premaže smestom napravljenom od žumanaca i masti:

-Godinama pravimo vasilicu, kod nas u selu to je običaj. Ujedno vasilica, kada se umesi, majka nosi oženjenom sinu, nosi ćerki i to ranom zorom. Može sa šećerom, sa medom. Kolač se pravi povodom obeležavanja Svetog Vasilija. U našem selu gotovo sve žene prave vasilicu. Mi smo naučile od naših baka, pa mi učimo naše ćerke da prave ovaj lepi kolač. Ja dok sam bila mlađa, mi smo obično čekali Srpsku Novu godinu. Družili smo se, više parova i kada bi se vratili s dočeka, oko jedan posle ponoći, žene bi umesile testo za vasilicu. Onda se u ranim satima i ispeče i čekaju se ostali ukućani da se vasilica posluži.  Vasilica se nikada ne seče, tvrdi već se kida, a kako bi bila i posebno dekorisana, postoji i kretivno rešenje.

Veruje se da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari. U Udruženju Vreteno nema svađe, a ni prevara, tako da one ne strahuju od ovog običaja.

Vasilicu rado mese, peku u svom starom smederevcu, pa je sva milina prvi dan u Novoj pravoslavnoj godini proslaviti baš u njihovom društvu uz miris vanile, slatki ukus meda i u dobrom raspoloženju, a sudeći da je danas bilo poprilično oblačno, verovanj ekaže da nas čeka i rodna godina.