Kad dar nađe put

Kikinđanin Nenad Kasap, samouki je umetnik prepoznat kada su izrada portreta i karikarura u pitanju. U ovom slikarskom žanru je od svog najranijeg detinjstva, a kako kaže, još uvek ima dosta izazova.

-Uvek sam voleo da crtam. Učitelj Čipćić me je primetio, učiteljica nije. Ipak, najviše me podržavala nastavnica matematike. Kada je ustanovljeno da sam dobar u toj sferi, slikao sam radove svima. Nastavnica likovnog je čak rekla, ti više ni ne moraš ništa da crtaš, dokazan si, što i nije bilo baš dobro za nekog ko se u tome ipak samo razvija. Tako da nisam imao neku edukaciju, usavršavanje. Sve sam apsolutno sam istraživao. Alan Ford, izazov za sve koji vole i razumeju se u karikaturu. Taj stil mi se baš dopadao. Crtao sam sa kolegama, radio sa istomišljenicima. To je bilo lepo druženje i onda sam video da je to ludilo, posebna atmosfera, kada možeš sve da iskažeš grafitom. Ipak sve to tada nije bilo dovoljno shvaćeno. Sada je sve to potpuno druga priča. Ljudi zovu, žele da im uradim portret, neku karikaturu, zovu sa strane. Ej, internet je čudo…

Dar, kada je umetnost u pitanju mora da nađe svoj put. Nekada biva detektovan, kao poseban talenat već u samom staru, a nekada čeka popriličan broj godina da pokaže svu svoju raskoš. Naš sagovornik, Nenad Kasap negde je imeđu. Njegov talenat je otkrila, ni manje ni više već nastavnica matematike.

Kao strip crtač, obreo se u raznim varijantama. Na njega su računale i razne firme, u okviru manifestacija, ostavljao je svoj pečat, prepoznatljiv nadugačko i naširoko..

 

A, onda je došla i inspiracija, kada je portret u pitanju

 

 

Četrdeset godina rada u sferi slikanja, crtanja, pisanja, rada za razne firme, Ilustracije za knjige, kao originalne aplikacije, ručno rađene na papiru, tkaninama, u vidu svojevrsne reklame.

 

 

 

Često pozivan i od strane pozorišta, kako bi dao idejno rešenje za scenski prikaz, Nenad Kasap slika maštom i  daje svoj lični detalj svemu, što ga inspiriše. Priču o sugrađanu Nenadu Kasapu, možete pogledati u okviru emisije Rubinizmi, koja je na programu TV Rubin u petak,  u 21 sat.