Kad april okupi i oktobar i avgust na Zelenjaku

Kad prođe februar pa naglo dođe avgust, prosto se pitamo šta smo to mogli da propustimo i ko je to pobrkao mesece u kalendaru. Pogledom na odevne predmete, u kojima se šetkamo ovih dana, tačno se stiče utisak da je neko pogubio vremenski kompas. Kako god, nema opiranja već u korak sa ovim prolećno-letnjim danom u sred aprila. Valja se prošetati do Zelenjaka i tamo ustanoviti da je proleće već uveliko stiglo, ako je uopšte i odlazilo, ako se sudi prema paradajzu, kog je bilo tokom cele godine.

Ovih dana cena mu je ipak otišla na 160 dinara, dok je krastavac u laganoj prednosti te ga prodavci cene do 200 dinara. Salata, kao jako dobar način da se tokom dana samo ona konzumira prodavana je po ceni od 20 do 35 dinara komad.

 

Mladi crni luk do 25, dok je beli stajao 35 dinara veza. Rotkvice su stajale 25 dinara, praziluk do 50 dinara komad, spanać 30 dinara kesica. Brokoli kao odgovor na sve zdravstvene probleme prodavan je po ceni od 200 dinara, koliko su prodavci tražili i za tikvice.

 

Šarena i zanimljiva ponuda, ali trgovci smatraju da su veliki marketi odneli pobedu između ostalog i zbog otvorene mogućnosti da se kod njih pazari sa odloženim plaćanjem, pa je na pijaci dosta umanjena potražnja

 

Kupci opet, bar oni koje smo zatekli u pazaru, dugogodišnje poverenje daju proverenim pijačarimaedni sugrađani već pazarerasad kelerabe, koji je prodavan po ceni od 20 dinara, kao i kupus. Tikvice kao rasad su cenjene 50, a salata 10 dinara. Ono što je ipak obeležje ovih aprilskih dana svakako je predlog za cvetnu baštu.

Kod porodice Smiljanić očekivano smo pronašli smilje i to po ceni od 100 dinara. Po toj ceni je u prodaji i ruzmarin.

Tri saksije običnog ili grčkog bosiljka takođe su stajale 100 dinara. Muškatle na istoj tezgi je bilo moguće kupiti po ceni od 120 do 150 dinara, dan i noć tri za 100, višegodišnji prkos 60, dok je tamjanika izuzetno korisna kod teranja komaraca prodavana po ceni od 100 dinara za tri komada. Patuljasta ruža je prodavana po ceni od 150 dinara, a mini karanfil do 120 dinara. I za sam kraj i fine vikend emocije, valja odneti kući bar buket narcisa po ceni od 50 dinara, ili za 10 dinara jednu  crvenu  malu  lalu.