Jubilarni etno kamp i FENOK u “Guslama”

Od 26. do 31. jula ADZNM “Gusle” organizuje 20. etno kamp, dok će od 29. jula do 1. avgusta biti održan i 20. FENOK, Međunarodni festival orkestara. Kako saznajemo od Igora Popova, umetničkog rukovodioca u “Guslama” u okviru studijskog istraživanja muzičko-tradicionalnog folklora Banata prisustvovaće 20 studenata sa muzičkih akademija iz Banja Luke, Novog Sada, Beograda i Temišvara.

-Prvi dan etno kampa biće posvećen jubileju. Drugi dan smo posvetili našoj dugogodišnjoj saradnici dr Oliveri Vasić koja je preminula i koja je ostavila veliki trag. Jedan je od osnivača smera vaspitač za tradicionalne ige na VŠSSOV, a deo etno kampa bila je od samog početka. Trećeg dana studenti će imati priliku da se upoznaju sa malim kolom, igrom koja je kao element upisana na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Četvrti dan posvetili smo umrežavanju etno kampova . Predstavićemo etno kamp Kolašin i etno lab iz Budve koji su nastali po uzoru na kikindski – saznajemo od Igora Popova.

Dve decenije postojanja slavi i Međunarodni festival orkestara FENOK koji će ove godine okupiti orkestre iz naše zemlje i Rumunije. Jedino u subotu, 31. jula program na bini u dvorištu Kurije počinje od 18 sati i tada će se kikindskoj publici predstaviti zrenjaninski Big bend, a ostalih dana orkestri svoj nastup počinju u 20.30 sati. Od 26. do 31. jula su etno večeri, dok je poslednjeg dana u nedelju, 1. avgusta rok veče.