Jubilarna manifestacija u OŠ “Đura Jakšić” nosi naziv “Eko dan porodice”

U OŠ „Đura Jakšić“ jubilarno, deseti put organizovana manifestacija, „Dan porodice“, čija je tema bila ekologija. Ova škola je prepoznata kao ustanova koja neguje i štiti životnu sredinu te je tema dala mogućnost da kroz razne radionice i đaci i nastavnici to i pokažu.

 Porodica je najbolji osnov za odrastanje i predstavlja najvažniji oslonac za svako dete. Ona je čvrst temelj na kom deca izgrađuju svoj život ukoliko su u njoj zastupljeni dobri odnosi puni poštovanja i porodična atmosfera ispunjena ljubavlju i podrškom.

 

Baš to je inspiracija kolektivu OŠ „Đura Jakšić“ , kako je objasnila direktorica škole Biljana Šimon da godinama organizuje  razne radionice, izložbe, kao i takmičenja u likovnim i literarnim radovima:

-Moram da istaknem da nam je ovo deseta, jubilarna godina, kako smo u organizaciji ove manifestacije. Tog dana je naša škola otvorena za saradnju. Roditelji, nastavnici, đaci svi zajedno organizuju i učestvuju u raznim radionicama.

Maštoviti, kao što su nas i do sada navikli, đaci ove škole su sa svojim nastavnicima i učiteljicom Sandrom Bogdanović na samom početku manifestacije osmislili i poseban eko bećarac, posvećen Kikindskoj ravnici. Zgrada škole bila je potpuno uređena i oslikana raznim crtežima, nagrađenim radovima, domišljatim parolama, kao i kreativnim radovima đaka, za čega se posebo pobrinula nastavnica Biljana Nedomački, koja je u celu priču uvela i veliki broj đaka.

U dvorištu su đaci, sa svojom nastavnicom Marijom Vojinović pripremili  Eko predstavu, kojim su želeli da ukažu na pozitivan i negativan odnos prema prirodi. U sali je bio organizovan Eko kup, dok su gotovo sve učionice bile male radionice, rekla je  nastavnioca Marijana Iličin i dodala:

-Što se tiče radionica, gotovo su svi đaci i svi nastavnici i učitelji uključeni. Tu su radionice, poput kozmetičkih salona na prirodan način, gde će se praviti preparati od jaja, meda i tome slično. Zatim  eko turnir, pa eko novine, koje će nam od sada biti stalni kutak u školi. Dosta smo pričali, dosta uradili baš što se tiče ove teme. Raspisali smo prvi put literarni i likovni  konkurs. Pristiglo je dosta radova. Za prva tri  mesta, u skladu sa školskim budžetom, ali i  sa temom,  dobiće sadnice četinara ili nekih drugih biljaka. 

 

Roditelji su ima li mogućnost da učestvuju u radionicama kao što su „Eko tangram za celu porodicu“, zatim „Bila jednom jedna krpenjača“ ili u radionici „Kako se nekada porodica družila“.

U deset raadionica, koliko ih je organizovano, simbolično obeležavajući deset godina od kada ova manifestacija živi u školi, đaci su svesrdno dali svoj doprinos.

 

Porodica u Srbiji je sve starija i sve je manje dece u njoj. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice, kako bi se podigla svest o problemima i pitanjima porodice i kako bi pomogla da ova pitanja dobiju značajnije mesto u aktivnostima država članica. Međunarodni dan porodice proslavlja se od 1993. godine.