JP “Autoprevoz” podmlađuje vozni park

Javno preduzeće “Autoprevoz” u prvih pet meseci ove godine posluje prema predviđenom planu i programu koji je usvojen na sednici gradske Skupštine. U prvom kvartalu zarade zaposlenih su povećane u odnosu na raniji period.

-Na snazi je zakon koji određuje obračun zarada u javnom sektoru i mi smo ga u potpunosti ispoštovali. Prosečna plata zaposlenih uvećana je sa 30.200 na blizu 35.000 dinara, kako je i predviđeno planom i programom – istakao je Dušan Markovljev, direktor JP “Autopevoz”.

U ovoj firmi radi 154 stalno zaposlenih i 14 radnika na određeno vreme što je manje nego prošle godine. Zbog niskih zarada “Autoprevoz” najviše napuštaju vozači.

U planu je i podmlađivanje voznog parka. U toku su sve neohodne procedure za nabavku polovnih autobusa koji će prevoziti putnike u prigradskom saobraćaju. Na ovim relacijama voze se autobusi stari 25 godina i ne mogu da odgovore potrebama.

-Polovni autobusi imaju novija tehnička rešenja za zagrevanje, ventilaciju, amortizaciju. Plan je da kupimo dva do tri autobusa. Ove godine finasijsku podršku imaćemo i od lokalne samouprave.Očekujem da će autobusi stići najkasnije do 1. septembra, kada počinje nova školska godina – kaže Markovljev.

Autobusi koji će biti kupljeni su klase euro tri, od 2003. do 2005. godišta, marke ”mercedes” ili “setra”. I prošle godine su podmlađena dva autobusa. Primenom dela Zakona o bezbednosti saobraćaja od 1. aprila došlo je do novina u vođenju evidencije radnog vremena vozača autobusa. “Autoprevoz” jedna je od retkih firmi koja je doslovce primenila nove odredbe zakona, a u praksi što znači da vozač autobusa može da vozi devet sati uz odmor od 45 minuta. Pošto pet dana tako vozi autobus šesti dan je slobodan, a nakon toga vozi još pet dana, a slobodan je šesti i sedmi dan.

Ove godine biće završena sanacija krova autobuske stanice koji je u lošem stanju.

-Materijal smo nabavili i radovi su u toku. Nadam se da ćemo uspeti da zakrpimo udarne rupe u dvorištu – objasnio je naš sagovornik.

Unutrašnjost autobuske stanice biće okrečena kao i ofarbana. I ove godine biće obezbeđen prevoz putnika do Crne Gore. Prva smena polazi 20. juna, a polasci su organizovani u 10 smena. Cena prevoza ostala je na nivou prošlogodišnje. Organizovan je i put i smeštaj u Grčku.