Jovini pčelari vrcali med

Pre dve godine u Osnovnoj školi “Jovan Popović” osnovana je sekcija pčelarstva. U sekciji je aktivno dvadesetak đaka koji vode računa o košnicama, ispaši i svemu što prati ovaj posao.

-Na samom početku smo sastavljali nastavke, ramove kako bi košnice koje smo dobili u delovima mogli da koristimo. Prvenstvo nam je cilj bio da deca zavole prirode, da steknu nova iskustva i saznanja, da utičemo na njih da čuvaju i paze životnu sredinu. Želja nam je bila da naši đaci shvate koliko su pčele, ali i ostale životinje važan deo prirode – istakla je Gordana Mišković, učiteljica.

Đaci su uključeni u sve aktivnosti na pčelinjaku. Obilaze košnice, pripremaju hranu. Jovini pčelari imaju šest pčelinjih zajednica i pet mladih društava koje su oformili ove godine. Inicijativa za formiranje skecija potekla je od Saše Čolaka, predsednika Udruženja pčelara Kikinde.

-Naš cilj je da odvojimo decu od računara i televizora da izađu u prirodu i nauče nešto novo.Deca su zainteresovana za pčelarstvo jer ih je sve više koji žele da se uključe u sekciju – rekao je Saša Čolak, pčelar.

Da se trud i rad isplate pokazuju rezultati.

-Ne bih smeo da garantujem, ali deca će biti rekorderi ove godine. Imaće od 80 do 100 kilograma meda. To je više nego dobro za ovu godinu – dodao je Čolak.

Med ostaje u školi i biće poslužen kao užina svim đacima.