Jovini osnovci proizveli i prodavali organsko povrće

Na zelenoj pijaci u centru grada kupci su imali priliku da kupuju od novih proizvođača organske hrane koji su svoje proizvode prodavali prvi put. Reč je o učenicima Osnovne škole “Jovan Popović” koji su zajedno sa nastavnicima i mentorkom Svetlanom Stojanović proizveli povrće u okviru projekta “Preduzetne škole” koje je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Fondacijom “Univerexport”. Najmlađi kikindski povrtari preneli su nam svoja iskustva.

2018-05-25-11h02m46s28.png”>

-Teško je uzgajati povrće. Treba dosta da se zaliva i da se vodi računa da nema trave, kao i da se štiti od insekata. Sada kada smo došli do toga da prodajemo ono što smo proizveli osećaj je lep jer znamo da na ovom povrću nema hemije i da je zdravo i ukusno – istakao je Igor Demić, učenik sedmog razreda.

-Zadovoljni smo prodajom. Već na samom početku prodali smo sve rotkvice. Kupci rado staju kod tezge intereseju ih kakvu robu nudimo i iznenade se kad čuju da smo to mi proizveli – rekla je Vasilisa Stojanović koja je takođe u sedmom razredu.

Kupci su bili zainteresovani za povrće nastalo u eko-bašti: rotkvice, zelenu salatu, mladi luk, začinsko bilje.Veliku pomoć pri odabiru povrća koje će uzgajati i logističku podršku pružila je dugogodišnji proizvođač organske hrane Svetlana Stojanović.

-Deca su pokazala da žele da nauče nešto novo. Svi su se potrudili i drago mi je što su sa ljubavlju i velikom voljom prihvatili sve savete. Više puta sam se iznenadila kako njihova bašta dobro izgleda. Istog dana posejana su semena i u školskoj i u mojoj bašti i moram da priznam da je povrće u školskoj bašti daleko bolje napredovalo – dodala je Svetlana Stojanović, povrtarka.

Škola „Jovan Popović“ jedna je od 40 škola u Srbiji i jedina u Kikindi u kojoj se realizuje pilot projekat eko-bašta.

-Upravo plasman naših proizvoda je završna faza projekta. Ipak, za nas je to tek početak jer ćemo u našoj bašti nastaviti da proizvodimo zdravu hranu. Ovo povrće rezultat je zajedničkog rada i truda učenika i nastavnika i najvažnije je da smo svi naučili nešto novo. Smatram da svaka škola može da pokrene sličan projekat i na taj način da razvija kod dece preduzetnički duh – zaključila je Jelena Krvopić, direktorica OŠ „Jovan Popović“.

U bašti se uskoro očekuje i berba paradajza i paprike. Novac koji je zarađen prodajom povrća biće utrošen na kupovinu semena i svega što je potrebno za uzgoj.