Jovini osnovci konstruisali najbolju raketu u Srbiji

Đaci OŠ “Jovan Popović”: Vanja Radulaški, Milica Mrvičić, Emilija Sretenović, Marko Sivčev i Mićo Majkić učestvovali su na republičkom takmičenju iz lanisiranja CanSat satelita i raketa na vodu koje je prvi put održano u Sremskoj Mitrovici. U konkurenciji ekipa iz Indije, Bugarske , Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije kikindski učenici osvojili su pehar i prvo mesto.

Raketu smo pravili od plastučne flaše, delova za crevo, postolja. Prvo smo mislili da nećemo osvojiti ništa pošto je naša raketa bila jako mala naspram drugih koje smo videli, ali lansiranje je bilo uspešno i mi smo bili prvi – rekla je Emilija Sretenović.

Mentorka nastavnica tehnike i tehnologije Svetlana Pavlović ističe da su na takmičenju veoma uspešno lanisirane dve rakete:

-Pre dve godine počeli smo sa obukom za izradu raketa i deca su to rado prihvatila. Na takmičenju je bilo pet ekipa iz Indije, Bugarske , Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Takmičenje na aerodromu „Veliki Radinci“ organizovali su Komitet za razvoj svemirskog programa, Aero-kluba „Sremska Mitrovica“ i Vazduhoplovnig savez Srbije.