Još nedelju dana za Online upis u kikindske vrtiće

I u Kikindi, vrtići počinju sa radom u ponedeljak. Prema anketi, interesovanje za polazak iskazalo je 176 roditelja, odnosno staratelja dece. I dalje se obavljaju zdravstveni pregledi mališana u svrhu obaveznog izdavanja potvrde od strane pedijatara. Tačan broj dece koja će krenuti u vrtić biće poznat na prijemu u ponedeljak. Prijem je od 6h do 7.30 minuta a dežuraju vrtići Čuperak i Miki, kao i vrtić u Mokrinu.

Za upis dece u vrtiće, koji se ove godine obavlja putem portala E uprave, rok je 15.maj. Do sada je zahtev podnelo 250 roditelja, odnosno staratelja kikindskih mališana, a raspoloživo je 850 mesta.

Vrtiće Predškolske ustanove “Dragoljub Udicki” pohađa ukupno 1600 mališana. Broj dece koja ove godine izlaze iz vrtića i polaze u školu je oko 460, a za sve mališane koji će poći u vrtić mesta ima sasvim dovoljno. Za online prijave preko portala E-uprave preostalo je nedelju dana.

Prvi korak je da sa sajta naše ustanove roditelji odnosno staratelji, preuzmu i popune molbu za upis. Sledeće je da kreiraju nalog na portalu E uprave, vodite računa da prilikom kreiranja naloga, veličina fotografije lične karte bude što manja. Nakom kreiranja naloga, otvarate prijavu, popunjavate podatke, podatke o detetu, o izboru vrtića i sistem iz baza podataka povlači potrebnu dokumentaciju. Nakon prijave i obrade podataka od strane tima zaduženog za to u našoj upravi, roditelj će dobiti poruku da li je uspešno prijavio dete i da li uopšte imaju pravo na upis deteta u vrtić, kaže Vesna Jovanović, pomoćnik direktora PU “Dragoljub Udicki”.

I roditelji koji nisu u prilici da upis obave putem interneta imaće mogućnost da dete upišu u vrtić donošenjem dokumentacije u Predškoslku ustanovu, a ko je obavio upis online imaće obavezu da dostavi i zrdavstvenu dokumentaciju deteta, nakon kontaktiranja od strane komisije zadužene za upis.

Još uvek je raspoloživ velik broj mesta u odnosu na broj podnetih zahteva, a očekuje se, kao i prethodnih godina,da će najveća potražnja biti za jasleni uzrast.

Najmanje je mesta u celodnevnim boravcima, jer je tu najveće interesovanje ali ima i u poludnevnim boravcima dovoljno mesta da se sva deca upišu. Najveća gužva je za jasleni uzrast gde su nam i kapacitreti najmanji, dodaje Jovanović.

Predškolska ustanova “Dragoljub Udicki” broji 18 objekata, 9 u gradu i isti broj u selima Kikinde. Najveći broj raspoloživih mesta je u kikindskom vrtiću “Mendo”, a u selima u Mokrinu u vrtiću “Neven”,77 mesta.