Još jedna žrtva korona virusa: preminula Kikinđanka (59) koja je bila na respiratoru

Od posledica korona virusa u kikindskoj bolnici sinoć je preminula još jedna osoba. Reč je o pacijentkinji 1961.godište koja je desetak dana bila priključena na respirator.

U Kikindi je sinoć nakon desetodnevne borbe na respiratoru, od posledica korona virusa preminula pacijentkinja stara 59 godina. Ona je pored Covid 19 Infekcije bolovala i od drugih hroničnih oboljenja.

– Ta osoba je rođena 1961., dakle relativno mlada osoba ali sa komorbiditetima, dijabetesom, lošim krvnim sudovima, ranije je imala šlog i poslednja dva dana bubrezi su počeli da otkazuju i otkazali su. Nažalost, nije se izvukla, kaže dr Mirko Stojisavljević, direktor Opšte bolnice Kikinda.

Ovo je statistički 7 žrtva korona virusa u Kikindi od marta kada je proglašena epidemija. U kikindskoj bolnici preminula je i pacijentkinja sa slovenačkim zdravstvenim osiguranjem koja nije uvedena u ovu statistiku, kao i nekadašnji gradonačelnik Kikinde dr Branislav Blažić koji je bio beogradski osiguranik gde se i lečio od ove Covid 19 infekcije. Bolest ne popustaje ako je sudeći po broju pregleda u Covid ambulanti kikindske bolnice.

Juče ujutro je bilo 10 a jutros 16 pregleda. Taman se obradujete da se to malo smiruje, da je broj koji posećuje febrilnu ambulantu manji, međutim, onda vas iznenadi novi dolazak obolelih tako da sad tvrdnja da je stanje stabilnije, da će broj pacijenata da se smanji, ne možemo to da kažemo. Znači, broj pacijenata se povremeno smanji. Jedan dan je broj pacijenata bio i ispod 10, tačnije 8 i taman sam mislio odlično sad se smirujemo međutim za poslednja 24 sata je 16 pacijenata pregledano u febrilnoj ambulanti, dodaje dr Stojisavljević.

U bolnici je sa današnjim danom hospitalizovano 28 Covid pozitivnih pacijenata

– Možemo reći sad da je stanje hospitalizovanih relativno stabilno, znači može ići i na gore i na bolje, to ne možemo znati. Međutim oni za koje ustanovimo da su klinički dobri, da imaju poboljšanja, potvrdom rengena da je upala pluća u sanaciji, da je oksimetrija dobra, odnosno parcijalni pritisak kiseonika u krvi, da su oni klinički dobri njih puštamo kući na dalje lečenje i kontrole, dodaje dr Stojisavljević.

Najmlađa pacijentkinja pozitivna na Covid 19 Infekciju ima svega 18 godina.

Sticajem okolnosti ona je imala saobraćajni udes sa prelomom butne kosti i operisana je u operacionoj sali koju smo formirali za Covid pozitivne pacijente. Kad je stigla kod nas utvrdili smo da je Covid pozitivna. Svojevremeno je ta sala bila gde je fizijatrija ali smo je izmestili iza bivše ginekološke ambulante, odnosno febrilne ambulante. Ova sala ima bolje uslove nego prethodna, na prvom mestu centralni kiseonik. Devojka je operisana, pregledao sam je, čekamo povtrdu rengena da je došlo do poboljšanja upale pluća i nalaz ortopeda i nadam se da će i ona kući na dalje lečenje za nekoliko dana, objašnjava dr Stojisavljević.

Ostali pacijenti koji se u kikindskoj bolnici leče zbog korona virusa stariji su od 60 godina a najstariji pacijent ima 84 godine.