Još jedna osoba preminula od korone

Peta žrtva korona virusa kada je ponovo registrovan krajem juna u Kikindi je 37-godišnji muškarac. On je statistički osma osoba koja je preminula od posledica koje izaziva ovaj virus od marta kada je kovid 19 registrovan u Kikindi. U našoj Bolnici preminula je i pacijentkinja sa slovenačkim zdravstvenim osiguranjem koja ne ulazi u ovu statistiku,kao i nekadašnji gradonačelnik Kikinde Branislav Blažić koji je bio beogradski osiguranik.

Preventivne mere pre svega nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku i držanje distance sdaju rezultate. Sa današnjim danom 15 pacijenata kod kojih je registrovan korona virus smešteno je na Internom i Infektivnom odeljenju. Pacijenti su, kako napominje naš sagovornik, u stabilnom stanju, a nema nijednog koji je na respiratoru. Dnevno se u febrilnoj ambulanti pregleda od pet do 10 pacijenata. Specijalistički pregledi obavljaju se, ali u manjem obimu. Najviše sugrađana ima potrebu za internističkim pregledima.

Za operacije malignih bolesti i hitnih stanja nema čekanja, a svakodnevno se prati situacija sa kovidom i tako se i organizuje raspored u operacionoj sali.Očekuje se i najavljena rekonstrukcija Bolnice.Prva faza predviđana kompletnu sanaciju starog dela Bolnice.Druga faza obuhvatiće rekonstrukciju objekta izgrađenog 1982. godine odnosno zgrada gde se nalaze specijalističe ambulante, hirurška sala i druga odeljenja. Treća faza podrazumeva uređenje upravne zgrade. Osim samih zgrada biće urađena rekonstrukcija vodvodne, kanalizacione i elektro mreže. Biće uvedeno centralno snabdevanje kiseonikom i centralna klimatizacija.