Još čekamo pobednika Krajiškog višeboja u Banatskom Velikom Selu

Jedanaesti “Krajiški višeboj”  održava se upravo u parku u centru Banatskom Velikom Selu, pokraj zavičajne kuće. Učešće je uzelo šest ekipa, a nakon 10 časova znaćemo I ko je pobednik ove manifestacije, izuzetno važne za Banatsko Veliko Selo.

Za čitavo selo od velikog je značaja da se ova manifestacija održava jer čuva tradiciju. Prošle godine je izostala manifestacija, ali evo uspeli smo sada po 11.put da je održimo. Manje je ekipa nego ranijih godina među kojima su bili članovi Zavičajnog udruženja Republike Srpske iz  Subotice, “Džimi komerc” iz Prigrevice,  “Novokozarčani” iz Novih Kozaraca, kao i tri domaće ekipe iz Banatskog Velikog Sela,  rekao je  Borislav Stojisavljevića, predsednik Upravnog odbora Udruženja “Krajiški višeboj”.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Nikola Lukač koji je čestitao organizatoru, Udruženju “Krajiški višeboj”, na odličnoj organizaciji.

-Svaka im čast što već 11 godina uspevaju da organizuju viteško takmičenje nas Krajišnika. “Krajiški višeboj” čuva tradiciju, kulturu i običaje srpskog naroda poreklom iz Krajine. Pored druženja Velikoselčana i meštana iz susedstva  svi smo uživali u prikazanim veštinama  i snazi svih takmičara a zaista naša sela uspevaju da očuvaju tradiciju, da žene pokažu koliko su vredne, muškarci koliko su snažni. Vidimo da su nam potrebna ovakva druženja i zaista danas svi uživaju u ovom prizoru. Lokalna samouprava podržavaće ovakve događaje i potruditi se da u narednom period uložimo još više sredstava u naša sela kako bi im omogućili što bolji život. Učinićemo sve da oživimo sela, a u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica odredićemo prioritetna ulaganja  – rekao je Lukač.

Snagu i spretnost takmičari pokazuju u deset discplina, uključujući i trku u džaku za decu.  Veštinu i spretnost ekipe su pokazale i u skoku u dalj, skoku u vis, penjanje uz stožinu,  hodanju po brvnu, nadvlačenju konopa, obaranje ruku, bacanju kamena s ramena, prevlačenju klička.

Ovo je bila prilika da se uruče plakete zaslužnim pojedincima, među kojima su i najbolji sportisti iz sela  i udruženjima građana.

– Plakete smo uručili pojedincima za izuzetan doprinos razvoju sela kao i našim mladim sportskim reprezentativcima. Plakete su dobili Milan Vašalić, poznati instrumentalista i čuvar tracionalnog muzičkog nasleđa, Dragan Blanuša, nekadašnji predsednik mesne zajednice, zaslužan za izgradnju jezera “Laguna” i zavičajne kuće i Rajko Popović, bivši predsednik opštine Kikinda i mesne zajednice Banatsko Veliko Selo, zahvaljući čijim zalaganjima je selo dobilo moderan bazen i kvalitetan put do Kikinde. Plakete je dobilo i devetoro članova sportskih reprezentacija, od pionirskih do seniorskih. Imamo članove nacionalnih timova u rukometu, fudbalu, karateu i džudou. Plakete su primili rukometaši Luka Panić, Marija Agbaba, Jelena Agbaba, Milan Panić i Nevena Bjelić, džudista Dušan Kežić, fudbaler Luka Ševo i karatistkinje Nina Stojnić i Una Kalanj – navodi Stojisavljević.

 

 

Pokrovitelji “Krajiškog višeboja” su Grad Kikinda i Sportski savez Kikinde. Posle takmičarskog dela, od 21 sat uslediće Krajiško veče na kom će nastupiti dve pevačke grupe iz Novog Sada- Braća Rosić i Krajiški bećari.