Javni inkluzivni trening na Atletskom stadionu

Prvi javni inkluzivni trening Škole trčanja-Kikinda održan je na Atletskom stadionu, a pored redovnih polaznika skole trčanja, treningu se pridružio Igor Vuičić, član organizacije slepiih i slabovidih „Severni Banat“,koji je trčao sa svojim psom Rafom.

 

Na Ideju o saradnji i realizaciji zajedničkog treninga, došlo se, nakon inicijative članova organizacije „Severni Banat“, koji su predložili atletičarima sportsko druženje.

Samim tim što je u kikindskoj organizaciji slepih i slabovidih i dugogodišnji i uspešni atletičar Igor Vujičić, kome je potpuno oštećen periferni vid, a i centralni je iz dana u dan u rapidnom slabljenju, iz ove organizacije su smatrali da bi kroz ovakvo druženje mogli da spoje humanost i potrebu za zdravim načinom života, kao i jednake težnje kada je sport u pitanju.

 

 

Predsednik Amaterske škole trčanja u Kikindi i trener, Marko Terzin koji je sa drugim atletičarima održao jedan kraći trening smatra da je ovakav vid saradnje koristan za obe organizacije.

Članovi organizacije slepih i slabovidih se zbog svog hendikepa najčešće retko kreću ili imaju samo određeni krug kretanja, te je ovakav način inkluzije mogućnost da pokušaju da se kroz rekreaciju na otvorenom malo više posvete svojoj fizičkoj kondiciji, što je Igor Vujičić, koji je trčao sa svojim psom i demonstrirao, rekla je i koordinatorka projekta „Prvi korak siguran korak“ Branka Šobot Jeličić

 

 

Amaterska škola trčanja je u Kikindi osnovana pre dva meseca i radi u sklopu škole trčanja iz Beograda. Akcenat nije na atletici, smatra Terzin, već na amaterskom trčanju, a cilj je da što više ljudi uključi u ovaj vid sporta. Inače, Kikinda je jedan od 16 gradova, u kojima je pokrenuta Škola trčanja.