Izvršenje budžeta u prvih pola godine 44 procenta odnosno 1,3 millijardi dinara

Na 12. sednici Skupštine grada usvojen je konsolidovan izveštaj o izvršenju budžeta u prvih šest meseci. Ovaj dokument, kako je istakla zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski, pokazuje koliko su realna planiranja, da li se budžet puni u skladu sa očekivanjima i da li su neophodne njegove korekcije. U periodu od januara do juna prošle godine izvršenje budžeta bilo je nepuna milijarda odnosno 31 odsto.

Za prvih šest meseci ove godine realizacija budžeta je 44 procenta odnosno milijardu i 340 miliona dinara. Možemo da budemo zadovoljni što je budžet realno planiran i izvršenje u prvih pola godina govori u prilog tome da ćemo na kraju godine uspeti da dosegnemo budžet veći od 2,6 milijarde dinara. Donacije i transferi od drugih nivoa vlasti u 2021. planirani su u iznosu od 186 miliona dinara. Do sada su uplaćene tri tranše rudne rente prva od 40, druga od 50 i treća od 60 miliona dinara i do kraja godine očekuje nas još jedna uplata u oktobru koja neće biti veća od 70 miliona dinara – istakala je Dijana Jajšić Kiurski.

Zamenica gradonačelnika ocenila je da je prva polovina godine bila u znaku tekuće potrošnje, dok će druga biti u znaku investiranja.

-Početa je izgradnja fabrike vode, a započeće i rekonstrukcija dela Opšte bolnice. Danas se zaključuje tender za izvođača radova za rekonstrukciju i sanaciju Infektivnog, Dečijeg i Odeljenja fizijatrije. U radove će biti uloženo više od 270 miliona dinara. Do septembra će biti uloženo 50 miliona dinara za rehabilitaciju saobraćajnica na teritoriji grada. Završiće se i izgradnja gradske pijace – pojasnila je Dijana Jakšić Kiurski.

Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada dodao je da je i danas gradonačelnik Nikola Lukač na sastanku koji se tiče novih ulaganja u naš grad.

-Gradonačelnik je kao član radne grupe na sastanku koji se tiče početka izgradnje puta Sombor –Kikinda. Ova investicija puno će značiti za naš grad jer bez dobre putne infrastrukture nema ni razvoja privrede, kao ni novih radnih mesta. Odlučni smo da radimo na svim poljima kako bi naš grad bio bolje mesto za život. Cilj nam je smanjenje siromaštva uvećanje nataliteta i povećanje zaposlenosti– kazao je Bogdan.

Rashodi u pomentom periodu bili su milijardu i 193 miliona dinara i njihova realizacije je 39 odsto.

Većinom glasova usvojeni su godišnji izveštaji o radu javnih preduzeća „Kikinda“, „Autoprevoz“, „Toplana“. Doneta je i odluka o usvajanju izmena i dopuna predloga projekta javno-privatnog partnerstva za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije. Član projektnog tima za projekat javno privatnog partnerstva za zamenu svetiljki javne rasvete štedljivim led sijalicama Zoran Stipanović iz Temerina podsetio je da je projekat javno privatnog partnerstva pokrenut 2019. godine.

-Pošto dokument usvoji Skupština biće raspisan javni poziv za izbor privatnog partnerta u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Sredstva za rekonstrukciju javnog osvetljenja u gradu obezbediće privatni partner i to će biti još jedna važna investicija. Predviđeno je da ušteda bude oko 20.000 evra na godišnjem nivou. Grad neće više imati obavezu održavanja javne rasvete već će to raditi privatni partner u sklopu naknade koju bude dobijao. Sistem javnog osvetljenja funkcionisaće tako što će za svaki nedostatak privatni partner biti u obavezi da ga reši za 48 sati. Uvođenjem novih svetljiki ušteda u troškovima električne eneregije bila bi 70 odsto, a sami troškovi održavanja sistema bi se smanjili za 90 procenata. Novo osvetljenje biće u skladu sa definisanim standardima – rekao je Zoran Stipanović.

Sadašnji sistem javne rasvete je zastareo i prevaziđen je. Ugradnjom energetski efikasne led rasvete značajno se smanjuju emisije CO2 i time štiti životna sredina. Potpisivanjem ugovora o javno-privatnom partnerstvu na 15 godina grad dobija značajne uštede u troškovima i bolju osvetljenost. Radni vek svetiljki je od 20 do 25 godina, te će benefite projekta grad koristiti minimalno još pet godina nakon završetka projekta. Projektom je predviđena zamena i implementacija ukupno 7.615 svetiljki od ukupno 8.006 svetiljki k koliko ih ima u sistemu javnog osvetljenja. Naime, 391 svetiljka ima led rasvetu.

Doneta je i odluka o izmeni i dopuni plana detaljne regulacije severoistočnog dela Kikinde, kao i o davanju saglasnosti da ime grada bude u nazivu odbojkašg kluba.