Izviđačke “Banatske šore”

Članovi izviđačkog odreda „Proka S Plavi“ obeležili su Dan mladih edukacijom o starim igrama, koje su nekada bile popularne na ovim prostorima. Ovoga puta, inspiracija za trčanje za krpenom loptom, po travnatom terenu, na plus 38 bile su Banatske šore.

Šore su stari čobanski sport, za koji Banaćani kroz legendu tvrde da ga je naučnik Mihajlo Pupin preneo sa domaćih livada u SAD i da je od njega nastao i bejzbol, premda je istorija bejzbola ipak daleko starija.

U nameri da ovu staru igru otrgnu od zaborava, a u okviru projekta „Zaboravljene banatske igre“ izviđači odreda Proka S Plavi su organizovali kraću obuku u kojoj su osim njih učestvovali i članovi Kancelarije za mlade, kao i Centar za društvene aktivnosti „Rod“. Sva dešavanja odigravaju se na poljani iza prostorija koje koriste članovi IO „Proka S Plavi“, a koje su  vlasništvo  pokretača ovog odreda, Miodraga Tadića, koji ih već godinama daje na korišćenje članovima odreda. Poljana koja se nalazi u blizini, takođe je mesto na kom se održavaju razna okupljanja i druženja. Kako je za našu TV Rubin rekao, ovaj projekat se dopao članovima, pa su našli i saradnike i pokrenuli celu ideju:

Naš cilj je da ih okupimo i pokažemo im jednu našu staru igru “Banatske šore”. Došli smo na ideju, tako što smo na YT-u videli ovu igru. Kontaktirali smo ljude iz Tomaševca, a oni su nas uputili na Zorana i Bobu iz Kluba Banatske šore Mamuti. Oni su se odazvali i evo, ovo je prvi čas. Inače, ovo sprovodimo kroz projekat “Zaboravljene banatske igre”, u saradnji sa  Ministarstvom za sport i omladinu RS, dobili smo podršku od njih.

Kikindski klub „Mamuti“ i klub „Sve zvezde“ iz Mokrina uspostavili  su  saradnju sa izviđačima, a u cilju popularizacije baš ove igre. „Mamuti“ su aktivan klub i takmiče se na svetskom prvenstvu. Cilj je da prenesu svoje znanje mladim ljudima, kroz osnovna pravila. Nastavak projekta će biti realizovan do kraja avgusta, a u planu je da se migrantima iz Prihvatnog centra predstavi ova igra, a da oni zauzvrat izviđačima predstave kriket kao svoju društvenu igru.