Izvesna ponovna integracija Doma zdravlja i Opšte bolnice

Ministarstvo zdravlja ima normative koji propisuju koliko koja služba i u Domu zdravlja i u Opštoj bolnici treba da ima medicinskog osoblja. U obe kikindske zdravstvene ustanove zaposlenih je manje nego što je propisano.

-Izradili smo studiju u kojoj je decidno navedeno koliko imamo lekara, koliko ih radi, ko je na specijalizaciji, kada koji lekar odlazi u penziju.Tim dokumentom obuhvaćeno je šta nas očekuje od 2017. do 2020.godine. Ukoliko ponovo ne integrišemo Dom zdravlja i Opštu bolnicu u jedno pravno lice,čemu se nadam uskoro, do 2020. godine postoji opasnost da ugasimo Porođajno odeljenje – rekao je dr Milovan Blažić, predsednik Saveta za zdravstvo i Skupštine Grada.

Tri ginekologa iz Opšte bolnice za tri godine odlaze u penziju što znači da ostaju dva na čitavom odeljenju.

-Kada se ponovo integrišu Dom zdravlja i Opšta bolnica odmah rešavamo probleme koje imamo u dve vitalne službe: pedijatriji i ginekologiji – istakao je dr Blažić.

Iako je osnivač Opšte bolnice Vlada Vojvodine Grad Kikinda umonogome pomaže rad ove ustanove. Nedavno je bolnica dobila rendgen, ali je preko potreban i CT aparat.

-Imamo obećanja da ćemo skener dobiti ove jeseni. Radi se o novom CT aparatu. Bolnica je konačno dobila kadrovski plan i program tako da smo dobili i 14 lekara -dodao je naš sagovornik.

Očekuje se da će do ponovnog spajanja dve zdravstvene ustanove doći do kraja godine. Dr Blažić napominje da je uvek zastupao stav da Kikinda ne ispunjava ni organuizacione, ni kadrovske, a nema ni dovoljno opreme da bi zdravstvene ustanove bile razdvojene na dva pravna subjekta.