Izložbom umetnice Stanislave Letić, otvorena IV umetnička kolonija u Novim Kozarcima

Novi Kozarci nastavljaju tradiciju, po kojoj je selo postalo poznato, poslednjih godina. Umetnička kolonija, koja će trajati tri dana, ugostiće slikare, kako iz Kikinde tako i iz okolnih mesta. Kako je naveo predstavnik udruženja Galerija „Zdravko Mandić“, slikar apstraktnih dela, po kojima je poznat, Braco Azarić na koloniji se četvrti put okuplja skoro ista grupa slikara, koji dele sličnu  umetničku crtu, za njih lako prenosivu na platno.

Ovogodišnji slikarski hepening, pojačan je i svečanim otvaranjem izložbe slika, pod nazivom „Majska lepota“, slikarke iz Rume, Stanislave Letić, koja godina podržava nastojanja umetnika da oboje sve aspekte života adekvatno izmaštanim pričama na platnu.

 

Kako je navela, inspiracija dolazi potpuno spontano, iako ona većinom odstupa od stila. Ono štio je njena karakteristika, to je da se  na platnima  često nalaze likovi njenih ćerki. Kako kaže, zadovoljstvo joj je što se baš izložbom njenih slika otvara, sada već tradicionalna kolonija.

 

 

Kolonija je ove godine počela na dan, koji je posvećen Svetom Vasiliju. Kako je naveo sveštenik Bojan Stajić, inače paroh u Novim Kozarcima, spona, koja je ustanovljena između umetnosti i duhovnosti rezultira savršenim mirom, kao i savršenim umetničkim delima.

Tokom vikenda u kući, u prostoru Galerije „Zdravka Mandića“ svoja umetnička dela će kreirati oko dvadesetak umetnika iz Kikinde, Novog Sada, Rume i drugih mesta. Kako je Azarić naveo, organizaciju kolonije je pomogla Crkvena opština Novih Kozaraca, kao i grad Kikinda.