Izložba „Zapisano se duže pamti“ otvorena u Narodnom muzeju

vlcsnap-2016-11-30-14h44m41s115

Izložba Muzeja grada Novog Sada „Zapisano se duže pamti“ otvorena je danas u Kikindi. Na njoj su predstavljene različite vrste pribora za pisanje, a eksponati datiraju od početka 19. do sredine 20. veka.

Tu se nalaze interesantne mastionice, nekoliko setova za pisanje i peskarnice koje su se nekada koristile, izjavila je autorka izložbe Marijana Ratkelić Lazić, inače kustos Muzeja grada Novog Sada.

Delu ovih setova za pisanje često su pripadali i noževi za sečenje hartije ili otvaranje pisama. Mogu se videti dva pisaća stola, od kojih je jedan pripadao operskoj divi Melaniji Bugarinović, a drugi čuvenom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Izložbu je otvorila predsednica Udruženja vojvođanskih učitelja Vera Stojšić Gašparovlcsnap-2016-11-30-14h44m16s128vski, koja se bavi kaligrafijom. Ona je organizoavala radionice, na kojima su svi naši sugrađani, počev od najmlađih školaraca do odraslih, imali prilike da se nauče veštini lepog pisanja.

Otvaranju izložbe „Zapisano se duže pamti“ prisustvovao je veliki broj učenika kikindskih osnovnih i srednjih škola koji su, prema rečima njihovih nastavnika i profesora, sami izrazili želju da čuju priče o tome kako se nekada pisalo. Kikinda je prvi grad nakon Novog Sada u kojem se može pogledati ova izložba, koja će biti otvorena od 26. decembra.