Izložba „Tržnica – trbuh grada“ u Narodnom muzeju

vlcsnap-2016-10-08-12h09m01s246

U Narodnom muzeju otvorena je izložba „Tržnica – trbuh grada“ Istorijsko – pomorskog muzeja iz Rijeke i Etnografskog muzeja Istre iz Pazine.

Odlazak na pijacu, odnosno tržnicu ili markat, kako je još nazivaju deo je svakodnevnice većine ljudi. Osim uobičajene kupovine, tamo se često komentarišu i sportske i političke teme, ali i daju saveti za „obične“ ljudske probleme. Izložba „Tržnica – trbuh grada“ prikazuje specifičnosti gradskih pijaca. Na njoj se mogu videti eksponati poput starih cegera, vrećica, gajbica i vaga.

Autorke izložbe dugo su istraživale pijacu i sve njene karakteristike. Ustanovile su da svaka ima svoj šarm, a došli su i do podataka koji govore o zakonima koji su u prošlosti bili vezani za pijacu.

-Postojale su uredbe o tome da uličnim šarlatanima i trubačima nije dozvoljeno kretanje na pijaci, istakla je Ivana Šarić Žic iz Istorijsko- pomorskog muzeja iz Rijeke.

Izložba „Tržnica – trbuh grada“ u našoj zemlji do sada je prikazana samo u Novom Sadu, a kikindska publika moći će da je pogleda do 15. novembra. Na njoj se može videti kratki video kikindskog muzeja, a koji govori o istoriji naše pijace.