Izložba “Tragom znamenitih Srba” dr Laza Lazarević, u Kikindi


„Nacionalna fondacija za humanu starost“, kikindski SUBNOR i Narodni muzej organizovali su otvaranje izložbe „Tragom znamenitih Srba“ dr Laza Lazarević, čija se postavka nalazi u Narodnom muzeju.

Laza Lazarevića su školovanje i životni put vodili  od Lajpciga i Berlina pa nazad  u Beograd,u Srbiju gde je bio utemeljivač gerontologije kao grane i začetnih prvih zvaničnih medicinskih ustanova. Tri puta je Laza lazarević napuštao školovanje u Berlinu kako bi pomogao Srbiji. Zastupao je stav da sve kreće od porodice, tradicije i negovanja nasledja.

Nadnaslov izložbe glasi „ Tragom znamenitih Srba u Nemačkoj“ i kako tumači autorka izložbe Olga Marjanović, veoma je aktuelna, premda je Laza Lazarević pisac devetnaestog veka:

 

-Izložba je je predstavljena na 11 panoa i  prati njegov život od detinjstva u Šapcu, studije medicine u Berlinu, ljubavi sa Anom Gutjar na osnovu koje je nastala čuvena pripovetka „Švabica“. Izložba je o medicinskoj praksi Laze Lazarevića u Beogradu, naučnom i akademskom radu, kao i o književnom stvaralaštvu, navela je i andragog Lidija Jevremović:

-Rukopisna građa je prava dragocenost, a  iako je izložba u digitalnoj formi sadrži neke od retkih materijala koji nisu poznati široj javnosti. Osnovna ideja za realizaciju izložbe bila je da se sagleda koliko je Laza Lazarević doprineo kulturnoj saradnji srpskog i nemačkog naroda, ali i koliko je svojim delom stvarao tradiciju podsticajnu za današnja i buduća vremena.  Sve ono što je radio Laza bilo je lekovito, rečeno je na predavanju, koje je održano u svečanoj sali Narodnog muzeja, u okviru predstavljanja stvaralaštva, i života Lazarevića