Izložba tapiserije malog formata u Galeriji „Terra“

Kao što je poznato, „Dane ludaje“ karakterište i specifičan umetnički program, u kojem veliku ulogu imaju kulturne institucije i ustanove našeg grada. Ovoga puta Galerija „Terra“ domaćin je izložbi zbirke Ateljea 61 sa Petrovaradina.

U ranom srednjem veku, tapiserije su bile monumentalnih dimenzija, jer im je glavna uloga bila da zagreju prostor. Tapiserija malog formata pojavljuje se u 18. veku, pretežno god bogatijeg građanstva. Istorija ove umetnosti veoma je bogata, ali ona od osamdesetih godina prošlog veka doživaljava neku vrstu dekadencije.

Radovi izloženi u Ateljeu „Terra“ nisu tematski povezani. Mali format je jedina tačka vezivanja različitih autora. 

Izlagači su posebno ponosni na činjenicu da je izložba upriličena upravo za vreme trajanja najveće i najznačajnije kikindske manifestacije.

-Moramo da se zahvalimo „Terri“ i Slobodanu Kojiću što su nas pozvali na „Dane ludaje“. Zaista je zadovoljstvo biti deo manifestacije koja poprima poprilično jak i svečarski karakter, kaže Goranka Vukadinović, kustos u Ateljeu 61. 

Tapiserija malog formata ima snažan izraz i vizuelni doživljaj. Ovaj umetnički izraz neretko izaziva upečatljivu impresiju, jadnaku kao i dela monumentalnih dimenzija. U Galeriji „Terra“ izloženo je 16 radova, a izložba traje do 1. oktobra.