Izložba slika “Moj Banat”, Nenada Stojkova u Kulturnom centru do 30. septembra


Samostalna izložba slika Nenada Stojkova sinoć je svečano otvorena u galerijskom prostoru Kulturnog centra. Postavka 16 slika čija je tema, kako i sam naziv kaže „Moj Banat“ biće dostupna posetiocima do 30. septembra.

Ovaj, može se reći već afirmisani likovni umetnik sinoć je kikindskoj publici predstavio svoju izložbu sa vrlo zanimljivim motivima.

Kako je naveo, kao večita  inspiracija zaljubljenika u motive ravničarskih predela i obeležja našla se  na njegovom platnu, koje sa velikom ljubavlju oslikava već godinama. Iako rođeni Beograđanin,  imao je posebnu želju da izložbu predstavi baš u Kikindi, kao prvom mestu u obilasku Banata:

-Drago mi je što sam došao kod vas. Prva izložba, ovog tipa pre oko godinu dana bila je u Beogradu. Ja sam poželeo da obiđem Banat i da u tim većim gradovima imam izložbu. Nekako se ukazala prilika da to, na prvom mestu bude baš Kikinda. Nakon vašeg grada, planiram da posetim Pančevo, Zrenjanin i Vršac.

 

Kako objašnjava u slobodno vreme uživa da slika ptice, kao i banatske motiva, ali inače bavi se oslikavanjem većih površina, da bi obezbedio sebi egzistenciju:

-Oslikavam velike prostorije, zidove, igraonice, obdaništa, ali i majice i drugo. Imam čast što danas gostujem u vašem gradu i to u okviru manifestacije “Dani ludaje”.

 

 

Izložbu je podržao veliki broj umetnika, kako likovnih, tako i muzičkih. Program su upotpunili i članice pevačke grupe „Melizmi“

 

Već kao dete Nenad Stojkov  iskazivao je sklonost ka izražavanju u slikama. U tom smislu, prvi crtež mu je nastao u dobi od dve i po godine. Pile sa četiri noge.

U njemu, što će kasnije i pokazati je utemeljena  njegova trajna impresija lepotom animalnog sveta, osobito pticama koje postaju i ostaju neiscrpna inspiracija.  Najmlađi je član sa svojom postavkom. Oprobava se, sa dosta uspeha u različitim slikarskim tehnikama akvarel, drvena boja, pastel.