Izložba sitnih kolača u AŽ “Sloga”

Tradicionalna izložba sitnih kolača, koji su nekada bili sastavni deo slatko-slane trpeze, ondašnjeg življa, iz godine u godinu je deo onoga što rade članice „Sloge“, kao aktivnost s kraja leta. Ovoga puta su vredne ruke, nekih, već podosta vremešnih članica u lepo dekorisanom prostoru napravile razne kolače, u nameri da dočekaju goste, sa kojima imaju dugogodišnju saradnju. Olga Golušin predsednica jednog od najvrednijih aktiva žena, koja i sama broji već osmu deceniju kaže da je receptura već skoro zaboravljena, a da gotovo sve članice aktivno se angažuju..

-Vredno se pripremamo i trudimo se da pozovemo sve prijatelje i saradnike. Sve ove đakonije mi pripremamo već godima u svojim domovima. Ovo su kolači, koji su  tipični baš za ovo podneblje, te možemo da kažemo da su tradicionalni vojvođanski specijaliteti. Kako slatki tako i slani. Najzanimljivije su pogačice sa sirom i breskvice.

Ipak, nakon četvrt veka, kako smo mogli da zapazimo došlo je već i do malog prezasićenja, te će ova manifestacija biti brisana iz plana programa rada „Sloge“..

-Pomalo smo već umorne i od isčekivanja da li će i ko će nam doći. Ove godine odziv je više nego loš. Hvala našim prijateljima iz Kumana, koji su i po ovom sparnom i dosta toplom danu ipak došli i ispoštovali nas, kao organizatora. Ipak, nećemo više ovo organizovati, 25 godina je dosta.

Gosti, koji su putovali po sparnom i toplom vremenu iz Kumana godinama se odazivaju pozivu. I ovoga puta, kako kažu, iz poštovanja i prijateljstva, ali i posestrimskih veza, došle su i donele kolače i bar delimično povratile dobro raspoloženje  organizatorkinja. Jedna od članica, koja već dugi niz godina učestvuje u svim aktivnostima „Sloge“ Zora Simić kaže da je namera da se malo izmeni program rada Aktiva, te da se uključe i mlađe potencijalne članice..

-Dugo godina sam članica ovog Aktiva. Prvo sam dolazila sa mamom, a sada dolazim i pokušavam da motivišem mlađe žene da se učlane. Ponosna sam što sam članica “Sloge”. Ono što je sigurno, to je da se mora raditi na podmlađivanju članova, uključivanju mlađih, koje imaju dovoljna kreativnih ideja, kako bi rad udruženja dobio na atraktivnosti.

 

Aktiv žena „Sloga“ dugo godina, osim ove manifestacije organizuje i tradicionalno okupljanje u okviru Uskršnjih praznika, kada uz veselje i druženje biraju najlepše ofrabano i oslikano uskršnje jaje i najdekorativnije osmišljenu korpicu. Da li će sledeće godine imati snage i sredstava da se opet angažuju, ostaje da se vidi.